Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte repetate și numeroase convorbiri telefonice cu înalți responsabili ai serviciilor de informații ruse înainte de alegerea acestuia la Casa Albă, dezvăluie cotidianului american New York Times.
Citând "patru înalți responsabili americani", aflați încă în post sau nu, ediția electronică a The New York Times afirmă că discuții telefonice înregistrate și registre de conversații telefonice arată contacte repetate cu serviciile de informați rusești.
"Anchetatori și servicii de informații americane au interceptat aceste comunicații aproape în același timp în care descopereau probe ale tentativelor rusești de a perturba alegerile prezidențiale americane prin piratarea serverelor Comitetului național al Partidului Democrat", precizează New York Times.
Natura acestor presupuse apeluri nu a fost dezvăluită.
Singurul membru al echipei de campanie a viitorului președinte Trump menționat de NYT este Paul Manafort, fost președinte al campaniei miliardarului republican și ex-consultant politic în Rusia și în Ucraina.
"Este absurd", a reacționat acesta, potrivit cotidianului newyorkez: "Eu nu am vorbit niciodată în cunoștință de cauză cu membri ai serviciilor de informații rusești și nu am fost implicat niciodată în ceva cu guvernul rus sau cu administrația lui Putin, ori în vreun dosar care să fie în prezent obiect al unei anchete".
"Nu este ca și cum acești oameni ar purta insigne care afirmă: 'Eu sunt un agent al serviciilor secrete ruse'", a ironizat el ziarul.
Potrivit NYT, serviciile de informații americane anchetează cu scopul de a stabili "dacă echipa de campanie a lui Trump era în înțelegere cu rușii în cadrul acestui pirataj sau al altor tentative de a influența cursul alegerilor".
Înalți responsabili intervievați de The New York Times nu au constatat până acum elemente care să sugereze o astfel de cooperare. Cu toate acestea, interceptările au alarmat serviciile de informații și organele juridice din cauza numărului ridicat de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm despre președintele Vladimir Putin. Conținutul acestora diferea de cel al convorbirilor lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională a lui Trump, interceptate anul trecut, cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, afirmă The New York Times
În cadrul acestora, cei doi au discutat despre sancțiunile pe care administrația Obama le-a impus Rusiei în decembrie. Flynn a indus în eroare Casa Albă cu privire la aceste apeluri și a fost invitat luni seara să demisioneze.
Casa Albă nu a reacționat pentru moment la invitația Reuters de a comenta acest articol.