Dezvăluiri din culisele „GALEI de BĂTAIE” dintre Mircea Badea şi motociclistul Emi Teodor
- Mihnea-Petru Pârvu
- 14 noiembrie 2014, 09:07
Comicul lui Felix era perfect apt pentru confruntare, iar Emi Teodor nu era super-campionul văzut de presă. Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo/MMA, organizatorul meciului povestește în exclusivitate pentru EVZ
Numele lui Amatto Zaharia era cunoscut, până deunăzi, doar de amatorii şi practicanţii de arte marţiale. El este cel care a organizat meciul de Muay Thai, box thailandez, de vinerea trecută, dintre comicul TV Mircea Badea şi motociclistul-karatist Emi Teodor. Amatto a asigurat un cadru sportiv impecabil şi l-a convins pe Mircea Badea să renunţe la ideea de a se bate în ring. „De acolo nu putea să fugă şi meciul putea avea consecinţe urâte”, explică luptătorul. Absolvent de Educaţie Fizică şi Sport cu masterat în mamagement sportiv, Amatto Zaharia şi-a dedicat viaţa Kempo-ului, mai cunoscut ca MMA, adică „Mixed Martial Arts” – “Arte Marţiale combinate”, aş-numita „Luptă în cuşcă”. „E un fel de bătaie ca-n <<Şapte păcate>>!”, râde karatistul de 48 de ani. Povesteşte că prin anii ’90, la o competiţie full-contact japonezii cu care lupta se uitau ciudat la numele său: „Credeau că e o poreclă... I-am bătut măr şi, la sfârşit le-am arătat paşaportul şi au trecut în alt registru. Că într-o viaţă anterioară am fost samurai”. De ce spuneau asta, simplu: Amatto, în japoneză, înseamnă „Sabia lui Dumnezeu”!
Badea nu este un novice şi nici motociclistul Bruce Lee
„Nu i-aş fi permis unui lupător de kempo într-o astfel de polemică fizică!”, e categoric Amatto Zaharia. Spune că din punctul său de vedere nivelul fizic şi tehnic al celor doi preopinenţi era apropiat: „Dezavantajul lui Badea era lipsa de experienţă competiţională. Dar nici Emi Teodor nu este, cum s-a spus un sportiv profesionist, ci unul de nivel amator avansat, iar Badea nu e un novice, ci unul cu o practică îndelungată în sporturi de contact. „Se antrenează de 20 de ani, cu specialişti, în diverse stiluri de luptă. A făcut Wu Shu cu Bogdan Georgescu, karate cu Florentin Marinescu şi alţii, Muay Thai cu campionul Cristian Istrate şi a făcut multe stagii de pregătire cu instructori străini, o dată chiar anul acesta. Chiar este un practicant, dar fără meciuri în picioare! Oricum, am încercat să-l conving pe Mircea, de patru-cinci ori, că lupta nu are rost”. Spune că a reuşit doar să-l facă pe comicul TV să renunţe la ideea nebunească de a lupta în ring şi să accepte tatami-ul. „Ar fi fost foarte dificil pentru el. Arbirul nu ar fi oprit meciul dacă era băgat în corzi. Se lupta la KO!”. Președintele FRK știe ce spune. Așa cum reiese din declarațiile și fotografiiile postate de-a lungul timpului pe internet de Mircea Badea, acesta este un practicant împătimit al sporturilor de contact încă din tinerețe, făcând antrenamente cu mai mulți instructori dintre care cei mai cunoscuti sunt Florentin Marinescu, Mihai Leu, Leonard Doroftei, Cristian Istrate sau Ciprian Sora.
Amatto mai spune că amîndoi preopinenţii îl cunoşteau şi că el nu a făcut decât să ofere un cadru civilizat, discret şi fair-play înfruntării. Jurnalistul Cătălin Tolontan l-a criticat, însă, destul de dur pe preşedintele Federaţiei române de Kempo pentru faptul că a facilitat bătaia celor doi. Matto a replicat şi el: „Este bine că meciul acesta n-a fost pe stradă! Badea şti în ce se bagă, iar Emi nu este nici pe departe campionul văzut de presă!”.
Kempo, o bătaie ca la mama ei, veche de 2.500 de ani
Cine e Amatto Zaharia şi ce înseamnă Kempo? La 12 ani, Amatto s-a apucat concomitent de box, judo şi karate. Şase ani mai târziu avea centura neagră la Free Style Karate. Încet-încet a deprins şi alte tehnici şi a ajuns la Kempo/MMA.
„Este un sport de luptă în care se folosesc lovituri cu pumnii, coatele, genunchii sau picioarele, cu secerări şi aruncări şi continuarea luptei la sol cu lovituri şi imobilizări”, este tehnic expertul care are legitimaţi în federaţia pe care o conduce peste 3.000 de sportivi. „Practic, noi învăţăm oamenii să lupte în plan sportive şi pentru autoapărare. Antrenăm jandarmi, poliţişti, militari, luptători din forţele speciale şi bodyguarzi, dar şi oameni obişnuiţi”, enumeră Amatto categoriile de elevi pe care îi are. Continuă, cu patos: „În Muay Thai luptătorii se bat în picioare, în judo se trântesc fără lovituri, în box se dă cu pumnul... Kempo este originea artelor marţiale asiatice, provenite din India, via Mânăstirea Shaolin cu o tradiţie de peste 2.500 de ani.„Dar, nu cumva, în acest sport extrem de dur nu se şcolarizează şi potenţiali infractori? Calm, sportivul recunoaşte: „Cei care nu au respectat principiile de educaţie şi mentalitate învăţate, puţini la număr de altfel, au ajuns şi după gratii!”.
Citiţi în Evenimentul zilei de sâmbătă un reportaj, exclusiv EVZ, cu motociclistul-karatist care l-a bătut pe Mircea Badea
”Sper că fiecare din cei doi au învăţat ceva din lecţia asta. Ambii au avut derapaje!”
Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo