Dezvăluirea momentului! Trump confirmă atacul cibernetic al trollilor ruşi

epa08533350 US President Donald J. Trump participates during a National Dialogue on Safely Reopening Schools at the White House in Washington, DC, USA, on 07 July 2020. EPA/Yuri Gripas / POOL

Președintele american Donald Trump a dezvăluit pentru prima dată, într-un interviu, despre atacul cibernetic din partea trollilor ruşi şi că a luat măsuri „în secret”.

Donald Trump a recunoscut într-un interviu pentru  Washington Post că a ordonat un cyberstrike militar secret împotriva trollilor ruşi, în 2018, pentru a le perturba accesul la internet în timpul alegerilor de la jumătatea perioadei.

Întrebat de cronicarul Marc Thiessen dacă a autorizat operațiunea, Trump a spus: „Corect”.

Până acum, nici Casa Albă și nici Pentagonul nu au confirmat public operațiunea, care fusese clasificată.

Trump a căutat să-și încadreze acțiunea ca un exemplu de a fi mai agresiv decât predecesorul său în combaterea Kremlinului. Președintele Barack Obama, a spus atunci despre Trump: „Știa înainte de alegerile din 2016 că Rusia joacă în jurul său. Sau i s-a spus. Dacă a fost aşa sau nu, cine știe? Și nu a spus nimic”.

De fapt, administrația Obama a acuzat public Moscova în octombrie 2016 pentru hacking-ul din computerele democraţilor, iar Obama a pus problema direct cu președintele rus Vladimir Putin. În decembrie a acelui an, Obama a impus sancțiuni Rusiei pentru ingerința sa în alegerile prezidențiale.

Obama nu a avut dreptate. Trump luase măsuri ferme împotriva trollilor ruşi

Totuși, este un caz foarte rar faptul că Trump recunoaște că Rusia a avut intenții rele cu privire la democrația americană. Părea chiar să se laude cu rolul său în a descuraja astfel de  atacuri cibernetice:. „Uite, i-am oprit”, a declarat președintele lui  Thiessen.

Recunoaşterea lui Trump  vine în condițiile în care oficialii Informațiilor din SUA au avertizat că Rusia va încerca să perturbe alegerile prezidențiale din acest an.

În cea mai mare parte, Trump a evitat să recunoască astfel de avertismente și că Rusia a căutat să semene discordia în Statele Unite, a încercat chiar să se înțeleagă cu Putin în negările sale conform cărora Moscova a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 -  în ciuda concluziei contrare a agențiilor de informații SUA.

Washington Post a raportat anul trecut despre operațiunile de comandă cibernetică a SUA împotriva Agenției de Cercetare a Internetului din Sankt Petersburg, companie subscrisă de un oligarh apropiat de Putin.

Agenția de Cercetare pe Internet  „IRA”, cunoscută în jargonul rusesc ca „Trollii din Olgino”, este o companie rusească, cu sediul în Sankt Petersburg, care ia parte la operațiuni de influențare a mediului online în numele guvernului Rusiei. Agenția a utilizat conturi false înregistrate pe rețele de socializare importante, forumuri de discuții, site-uri de ziare online și servicii de găzduire a materialelor video pentru a promova interesele Kremlinului în politica internă rusă, în Ucraina și în Orientul Mijlociu; ea a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din Statele Unite în 2016, sprijinind candidatul Donald Trump.

Operațiunea a făcut parte din prima campanie cibernetică ofensivă împotriva Rusiei, destinată să împiedice încercările de a interfera cu alegerile americane, au declarat oficialii.

Operaţiunea Cybercom, sub acordul lui Trump și a Congresului,  în 2018, a avut scopul de a consolida capacitățile ofensive. Operaţiunea a durat câteva zile, împiedicând rușii să organizeze o campanie de dezinformare care să pună la îndoială rezultatele alegerilor, au spus oficialii.

Ambasada Rusiei nu a răspuns la o cerere de comentariu pe această temă, informează stripes.com.