Mai bine de 64.000 de români au beneficiat de pensii private, plătite prin Pilonul II, începând cu anul 2018 și până la finalul lui 2021. Cei mai mulți dintre aceștia au optat pentru o plată unică.
Administratorii fondurilor de pensii gestionate prin Pilonul II au făcut plăți totale, în acest interval de timp, în valoare totală de 685 de milioane de lei. Astfel, fiecare dintre cei 64.380 de cotizanți au primit în medie, 10.600 de lei, după cum relatează publicația Capital. Plățile s-au făcut în funcție de cotizațiile fiecărei persoane.
Un număr de 57.260 de români, cotizanți la Pilonul II au ales să-și încaseze banii sub formă unei plăți unice. Este vorba despre 90% din totalul celor care s-au pensionat. Către aceștia s-au făcut plăți de aproximativ 566 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Conform sursei citate, un număr total de 32.000 de plăți, din Pilonul II, s-au făcut către cei care s-au pensionat și s-au retras din activitate. În alte cazuri, 24.310 plăţi s-au făcut pentru moștenitori, în cazul decesurilor, iar alte 1.185 de plăți pentru cei care au suferit diferite accidente de muncă, sub formă de pensie de invaliditate.
Reglementărileîn vigoare permit ca românii să solicite plata sumelor acumulate prin Pilonul II, atât sub forma unei singure tranșe, cât și eșalonat. Din aprilie 2018, când s-au făcut primele plăți, şi până la final de decembrie 2021, au fost 44.070 de pensionări totale. În vreme ce o mare parte dintre pensionari au optat pentru plata unică, alții au dorit să-și primească banii în rate eșalonate.
Cum se plătește pensia în tranșe egale
Persoanele care optează pentru plata eșalonată, pot primi rate egale, lunare, de minimum 500 de lei, cu un număr de plată de minimum 2 luni şi pe perioadă de 5 ani (60 de luni). Participantul decide valoarea ratei lunare, iar administatorul calculează numărul de luni în care se face plata, în funcție de valoarea activului.
În cazul în care tranșele sunt sub 2.000 de lei, sunt scutite de impozitul pe venit, de 10%, coform legilorîn vigoare. Dacă tranşa este mai mare de 4.000 de lei lunar, atunci se plăteşte şi contribuţia pe sănătate şi impozitul pe venit.
„Ca urmare, decizia cu privire la modul de distribuire a acestor bani trebuie să fie a proprietarilor (contribuitorilor). Din perspectiva alegerii între plată într-o singură tranşă vs plata în mai multe tranşe, din punct de vedere economic (al randamentului) optimă pentru contribuitor este plata într-o singură tranşă“, a precizat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România
În cazul în care optează pentru mai multe tranșe de plată, beneficiarul de pensie privată va primi înapoi mai puţină „putere de cumpărare”, sumele fiind afectate și de rata inflației.