Compania chineză BGI Group a pus la punct un test prenatal, efectuat de milioane de femei din lumea întreagă. Se pare că la acest proiect a lucrat și armata chineză, iar datele genetice sunt colectate de compania respectivă.

Date colectate de la mai multe femei care au efectuat testul dezvoltat de compania din China

Un raport a arătat ccă firma a colaborat cu Armata Populară de Eliberare (PLA) pentru a dezvolta și îmbunătăți testul, efectuat la începutul sarcinii. Statele Unite ale Americii consideră tentativa celor de la BGI de a colecta și analiza datele genetice umane drept o amenințare la adresa securității naționale.

BGI a început să vândă testul în străinătate în anul 2013. Este vorba despre NIFTY, unul dintre cele mai bine vândute teste prenatale neinvazive din lume, care analizează o probă de sânge de la o femeie însărcinată pentru a detecta anomalii precum sindromul Down la un făt în curs de dezvoltare.

Până acum, peste 8 milioane de femei la nivel global au luat testele prenatale ale BGI, conform reprezentanților companiei. NIFTY este vândut în aproximativ 52 de țări, printre care Marea Britanie, Europa, Canada, Australia, Thailanda și India, dar nu și în SUA.

BGI folosește probe de sânge trimise la laboratorul său din Hong Kong și date genetice din testele de cercetare a populației, a confirmat compania pentru agenția de presă Reuters. Jurnaliștii au descoperit că datele genetice ale peste 500 de femei care au făcut testul, inclusiv din Europa și Asia, sunt stocate în China National GeneBank, finanțată de guvern, în Shenzhen, condusă de BGI.

Nu a fost găsită o dovadă de încălcare a acordurilor sau reglementărilor de confidențialitate

Sursa citată nu a găsit nicio dovadă că BGI a încălcat acordurile sau reglementările privind confidențialitatea; compania a declarat că obține consimțământul semnat și distruge eșantioanele și datele din străinătate după cinci ani.

„În niciun stadiu al procesului de testare sau cercetare, BGI nu are acces la date cu caracter personal identificabile”, au declarat oficialii companiei.

Însă, politica de confidențialitate a testului precizează că datele colectate pot fi partajate atunci când sunt „direct relevante pentru securitatea națională sau securitatea apărării naționale” în China. BGI a spus că nu i s-a cerut niciodată să furnizeze date din testele sale NIFTY către autoritățile chineze în scopuri de securitate națională sau de apărare național..