În emisiunea de azi, de pe EVZ Play, „Fără anestezie”, realizatorul ei dr. Lucian Duță a avut-o ca invitat pe Monica Pop, fost manager al Spitalului de ochi, în prezent șef de secție în același spital. De la ea am aflat ce măsură a impus ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.
În timpul discuției despre vaccinuri, testări, tratamentele și achizițiile din timpul pandemiei, s-a ajuns, inevitabil, și la revoluționarul tratament cu anticorpi monoclonali.
Dr. Lucian Duță a reproșat decidenților că atât la începutul pandemiei, cât și atunci când aveam 500 de decese pe zi, provocate de varianta Delta, România „a avut zero tratamente cu anticorpi monoclonali”, deși eficacitatea lor fusese dovedită. Cei care trebuiau să aducă în țară tratamentele cu anticorpi monoclonali erau Ministerul Sănătății și Guvernul României. Acolo decidenți erau membrii USR și PNL.
„Au cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin care valorează 2,5 miliarde de dolari. Ca să salvezi o viață cu anticorpi monoclonali costă 2.000 de dolari. Iar asta presupune o internare în spital de 2 ore, tratament și pacientul pleacă acasă”, a spus dr. Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
După cum se știe, deja au răms în stocuri foarte multe doze de vaccinuri. Conform celor doi medici, acestea erau folositoare maxim pentru varianta Delta, iar acum unele doze deja sunt expirate și trebuie aruncate.
Dr. Monica Pop: „Ni s-a impus să cumpărăm anumite măști”
Monica Pop a fost foarte vehementă în critica sa cu privire la banii aruncați în urma unor decizii incorecte. Pe bună dreptate, ea consideră că acești bani sunt ai tuturor românilor, care contribuie lunar la fondul de sănătate.
„Vlad Voiculescu trebuie să răspundă pentru asta și oricine ar fi fost ministrul Sănătății și nu a făcut ce trebuia făcut”, a afirmat dr. Pop. Ea a făcut, în continuare, o dezvăluire foarte curajoasă, din care cităm:
„Cînd era ministru Vlad Voiculescu ni s-a impus să cumpărăm anumite măști. Trebuia să cumpărăm un anumit tip și numai dintr-un anumit loc. Știu mulți colegi, dar nu are nimeni curajul să vorbească. Achiziția ni s-a impus. Erau niște măști care costau mai mult.
Sunt foarte mulți colegi care știu, dar le e frică să vorbească. Când aud că te cheamă pe la Colegiul medicilor și pe mai știu eu unde, nu mai au curajul să vorbească. Nimeni nu vrea să-și piardă locul de muncă”, a spus dr. Monica Pop.
În condițiile în care acum se recomandă cu insistență folosirea măștilor FFP2, apar suspiciuni rezonabile că și în acest caz este vorba de un stoc neepuizat.