Încrederea scăzută a francezilor în democrație atinge un nivel "alarmant", în plină criză a "vestelor galbene", dupî ce președintele Emmanuel Macron nu a reușit să le insufle o nouă speranță.

În mai 2017, Emmanuel Macron era văzut ca un președinte care va transforma Franța și care să facă schimbări majore în poltică. Acesta a fost primit cu entuziasm de populație. 

Emmanuel Macron, "un tânăr preşedinte cu un mesaj extrem de optimist, a pus în centrul campaniei sale recâştigarea încrederii, însă nu am ajuns acolo deloc" a afirma într-un interviu pentru postul de radio RTL, un expert al Centrului de Cercetări Politice al Sciences Po (CEVIPOF) pe nume Bruno Cautres, conform manchikoni.com.

Conform celui de-al doilea barometru anual al CEVIPOF, realizat de Opinionway, încrederea în președintele Franței estela cel mai de jos nivel (23%), cu 13 puncte procentuale mai puţin ca anul trecut.  Mai mult, liderul extremei-drepte, Marine Le Pen,a câştigă opt puncte procentuale, deși imaginea lui s-a degradat în 2017,

În ce-l privește pe Emmanuel Macron,procentul respondenților care au declarat că au avut încredere în el la început dar care nu mai au încredere acum, s-a dublat într-un an, acesta a ajuns de la 13% la 26%. 

"Şocul de încredere sperat de Emmanuel Macron după alegerea sa nu pare să se producă. După un episod de recâştigare a încrederii observat anul trecut, francezii experimentează din nou niveluri de dispreţ alarmante", a declarat, pentru Le Figaro, Martial Foucault, director al CEVIPOF.

În Franța, "starea de spirit actuală" poate fi rezumată prin trei cuvinte: "dezgust" (32%, cu 7 procente mai mult faţă de anul trecut), "dezolare" (31%, +8) şi "neîncredere" (29%, +4).

În ce privește politica, tot mai multe persoane au sentimente negative, cele mai des utilizate cuvinte sunt: "neîncredere" (37%, -2), "silă" (32%, +7) sau "plictiseală" (8%).

Sentimentul de dezgust s-ar putea să se fi intensificat după mișcarea „vestelor galbene", care protestează cu precădere împotriva politicii sociale şi fiscale instaurată de Emmanuel Macron.

Doar 27% dintre persoanele intervievate au spus că democrația funcționează bine în Franța.

 

Te-ar putea interesa și: