Statele Unite și Turcia au ridicat vineri unele sancţiuni impuse reciproc în august împotriva unor miniştri ai celor două ţări în plină criză diplomatică, a anunţat Ministerul turc al Afacerilor Externe, relatează AFP.
Conform ministerului, Washingtonul a ridicat sancţiunile împotriva miniştrilor turci ai justiţiei, Abdülhamit Gül, şi de interne, Süleyman Soylu, iar Ankara a adoptat „în paralel” o măsură similară privind sancţiunile care au fost impuse secretarilor americani ai securităţii interne, Kirstjen Nielsen, şi justiţiei, Jeff Sessions.
Trezoreria americană doar a anunţat pe site-ul său retragerea unor miniştri turci de pe lista persoanelor care fac obiectul unor sancţiuni în virtutea aşa-numitei Legi Magniţki.
Aceste anunţuri survin la o zi după o discuţie telefonică între preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în cursul căreia ei şi-au exprimat hotărârea de a îmbunătăţi relaţiile dintre ţările lor.
Sancţiunile reciproce costau în îngheţarea în fiecare ţară a unor bunuri şi averi ale unor miniştri ai celeilalte ţări şi interdicţia pentru cetăţenii americani de a face afaceri cu aceşti oficiali turci şi invers pentru cetăţenii turci.
Sancţiunile americane au fost adoptate de Washington în semn de nemulţumire faţă de menţinerea în detenţie atunci în Turcia a pastorului Andrew Brunson. Ankara a ripostat prin măsuri similare.
Brunson, care conducea o mică biserică protestantă în vestul Turciei, a fost eliberat la 12 octombrie şi a primit permisiunea de a se întoarce în SUA.
Criza diplomatică alimentată de acest caz între cei doi aliaţi din cadrul NATO a provocat în august o cădere a lirei turceşti şi a evidenţiat fragilităţile economiei turce. Lira s-a redresat totuşi după eliberarea pastorului, transmite Agerpres.