Dezbateri pentru MODIFICAREA Legii privind vânzarea terenurilor agricole

Dezbateri pentru MODIFICAREA Legii privind vânzarea terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii organizaţiilor patronale şi sindicale din domeniul agriculturii, pentru a discuta despre modificările care urmează a fi aduse Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

În cadrul întâlnirii, a fost pusă la dispoziția reprezentanților fermierilor varianta de lucru a proiectului de modificare a Legii 17/2014, discuțiile de astăzi fiind focalizate cu precădere asupra principiilor și obiectivelor pe care trebuie să le urmărească proiectul de modificare al legii, urmând ca săptămâna viitoare, după parcurgerea materialelor și transmiterea propunerilor de către fermieri, să aibă loc o altă reuniune în care să fie dezbătut, pe articole, proiectul de act normativ, a anunţat Ministerul într-un comunicat.

„Trebuie să elaborăm un act normativ prin care să ne atingem obiectivele urmărite, anume ordonarea pieţei funciare din România, crearea de exploatații agricole competitive, protecția patrimoniului funciar naţional prin introducerea unor condiţii bine definite, clarificarea dreptului de preempţiune, dar care, în acelaşi timp, să respecte prevederile constituţionale şi cele care ne revin prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat în cadrul întâlnirii ministrul Achim Irimescu.

Modificarea legii va încerca limitarea achiziţiei terenurilor agricole de către străini, fenomen care a luat o amploare uriaşă, estimându-se că circa 70% din suprafeţele agricole a fost deja cumparat de aceştia. Aplicarea proiectului va fi însă posibilă doar după finalizarea planului cadastral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Limite la achiziţia de terenuri de către străini

„Cred că pentru legea vânzării terenurilor la nivel european trebuie să ne orientăm către modelul francez pentru că respectă toate reglementările europene. Chiar îmi amintesc că un parlamentar german a dorit să cumpere teren agricol în Franţa şi nu a reuşit. Din această cauză este foarte important cum redactăm această lege şi să trasăm obiective clare, ca să nu păţim la fel ca Bulgaria care a făcut o astfel de lege acum câţiva ani, iar apoi a fost nevoită să o retragă pentru că nu respecta normele europene”, a declarat recent ministrul Achim Irimescu, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

Actul normativ impune o suprafaţă maximă de 50 de hectare pentru fiecare solicitant, însă reglementarea va suporta modificări, având obiective clare de atins, cu o serie de condiţii însă. Prima condiţie ar fi realizarea planului cadastral, plan pe care actualul ministru al Agriculturii susţine că-l va realiza şi cu sprijinul notarilor publici, precum şi al altor instituţii cu atribuţii în acest sector de activitate, inclusiv cu fermierii.

„România are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate în ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au şi cadastrul făcut”, a precizat ministrul.