Dezbateri aprinse pe deschiderea restaurantelor. Raed Arafat vine cu clarificări

Dezbateri aprinse pe deschiderea restaurantelor. Raed Arafat vine cu clarificări

Restaurantele nu se vor redeschide în perioada următoare de relaxare, care va intra în vigoare din data de 15 iunie. Deși patronatele din domeniul turismului au cerut acest lucru, autoritățile au ajuns la concluzia că riscul de răspândire a noului coronavirus sunt prea mari

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că restaurantele nu vor fi deschise în perioada următoare de relaxare, care va începe de la 15 iunie. El a precizat că acestea vor fi redeschise, probabil, în următoarea etapă de relaxare. Șeful DSU a precizat că vor fi deschise mall-urile, însă nu și cinematografele care funcționează în interiorul centrelor comerciale.

„Rămân terasele deschise dar nu şi restaurantele în interior. Deci încă se aşteaptă pentru faza următoare. Asta e ce s-a discutat la acest moment, iar motivul e riscul de a răspândi în interiorul restaurantului pentru că e spaţiu închis, e aer condiţionat, e imposibil să stea lumea cu mască în spaţiul respectiv. Totuşi e restaurant şi nu ai cum să faci acest lucru, aşa că riscul rămâne încă ridicat. Asta a fost discuţia cu colegii noştri şi din cauza asta a rămas pe terase, în aer liber, dar la restaurante să se aștepte.(...) La fel, mall-urile se deschid, dar nu se deschid cinematografele, zonele de alimentaţie din interior şi zonele de joacă pentru copii”, a declarat Raed Arafat, conform Antena 3.

La finalul săptămânii trecute, patronatele din domeniile de activitate turistică au transmis Guvernului condus de Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care solicitau ca din 15 iunie să se ridice toate restricțiile pentru funcționarea teraselor. De asemenea, ei solicitau să se permită reluarea parțială a activității în interiorul restaurantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia autorilor scrisorii, ratarea acestui termen ar duce la creșterea pierderilor înregistrate de hoteluri și restaurante. Ei au arătat că în cazul în care măsurile nu vor fi adoptate, aproximativ 150.000 de angajați din acest domeniu riscă să rămână fără locuri de muncă, iar 11.000 de restaurante, hoteluri și cafenele s-ar putea închide, la nivel national.

Pe de altă parte, autorii scrisorii au mai spus că de această măsură vor beneficia și alte domenii care au legătură cu turismul și restaurantele, respectiv furnizorii de alimente, băuturi sau servicii.