Barack Obama contra lui Mitt Romney, un duel urmărit de 60 de milioane de americani

Barack Obama şi Mitt Romney se pregătesc intens pentru prima dintre dezbaterile prezidenţiale din SUA, care va avea loc joi, aceasta fiind, foarte probabil, ultima şansă a candidatului republican de a schimba situaţia în preferinţele electoratului.

Dezbaterea televizată va avea loc în Denver, va dura 90 de minute şi va fi prima oportunitate pe care americanii o vor avea de a-i vedea pe cei doi candidaţi faţă-n faţă şi de a-i compara nu doar în ceea ce spun, politicile pe care le promovează, ci şi cum arată şi cum se comportă, comentează publicaţia The Guardian. Rezultatul acestor dezbateri poate fi decis de o ezitare în explicarea unei idei,  o risostă inteligentă sau o afişarea unei atitudini aroganţe.

Fiecare dintre cele două părţi a încercat să-şi pregătească terenul înainte, pentru a face ca aşteptările să nu fie prea mari. Paul Ryan, candidatul republican pentru funcţia de vicepreşedinte, a declarat la Fox News, că Obama  este "un vorbitor foarte talentat". Pe de altă parte, susţinătorii lui Obama spun că Romney a câştigat aproape toate dezbaterile purtate în timpul procedurii de nominalizare. Estimările în ceea ce priveşte numărul telespectatorilor din America se ridică la 50-60 de milioane, aproape dublu faţă de numărul celor care au urmărit Convenţiile celor două partide. Strategii politice şi de imagine

Vor mai avea loc apoi alte două dezbateri, în Long Island şi Florida, dar prima este cea care, de obicei, are cel mai mare impact asupra legătorilor. Obama, care conduce în sondajele de opinie din statele importante, poate juca defensiv, şi dacă va trece cu bine peste discuţia din acea seară, fără să facă vreo greşeală, va fi câştigător. Pentru Romney, însă, este important să facă o bună impresie.

Chris Christie, guvernatorul republican al statului New Jersey, a declarat, duminică, la NBC, că Romney ar trebui să "obţină puncte" în prima parte a dezbaterii. "Vei avea zeci de milioane de oameni care se vor uita cu adevărat la tine şi vor fi atenţi la ce se întâmplă în această cursă electorală, pentru prima oară...întreaga poveste a acestei curse se va schimba a doua zi dminineaţa...", a spus el. Ambii candidaţi se pregătesc cu seriozitate pentru acest eveniment-examen. Barack Obama, după un miting electoral în Las Vegas, se îndreaptă spre Henderson, la o distanţă de o jumătate de oră de mers cu maşina, pentru trei zile de pregătiri, iar Mitt Romney se va pregăti, tot trei zile, urmând să ajungă în Denver azi. Dezbateri televizate decisive

Unii analişti politici spun că aceste dezbateri televizate nu ar conta, pentru că, de cele mai multe ori, se încheie fără nicio concluzie şi sunt rapid uitate. Alţii susţin, însă, că există momente decisive, în ultimii 52 de ani, de la prima emisiune de acest gen, între Kennedy şi Nixon, care s-au dovedit a fi decisive. John McCain, candidatul prezidenţial republican din 2008, care s-a "bătut" atât cu Romney, cât şi cu Obama, nu a anticipat niciun moment decisiv, considerând că acestea au devenit extrem de rare în ultimele decenii. "Nu pot să-mi amintesc când a fost ultima dată când unul dintre acele comentarii au atras atenţia tutoror, pentru că, sincer, candidaţii sunt mult prea bine pregătiţi", a spus McCain pentru CNN.

Totuşi, dezbaterile pot schimba în mod dramatic o campanie electorală. Hillary Clinton era cu 30 de puncte (ce păreau insurmontabile) în faţa lui Barack Obama, în cursa internă a Partidului Democrat pentru nominalizarea la Casa Albă, până când a ezitat atunci când i s-a pus o întrebare, în 2007, despre imigraţia ilegală. Tad Devine, un strateg democrat, implicat în campania electorală a PD, începând din 1984 până în 2004, crede că dezbaterile sunt importante. El şi-a amintit de Walter Mondale, care a urcat cu 23 de puncte într-un sondaj, după ce a purtat o discuţie bună cu Ronald Reagan, şi că Al Gore a pierdut 4 puncte, în 2000, după dezbaterea contra lui George W. Bush. Este posibil, spune el, ca dezbaterea respectivă să aducă o revenire pentru Romney. "Romney trebuie să se repoziţioneze înapoi în cursă. Are nevoie ca alegătorii să se mai uite o dată bine la el şi atât", a precizat Devine.