DEZBATERE EVZ: Schimbul de locuinţe, din nou la modă?

DEZBATERE EVZ: Schimbul de locuinţe, din nou la modă?

Fie că vor să îşi micşoreze rata plătită la bancă, fie că vor să scadă costurile cu întreţinerea sau să se mute într-o locuinţă nouă, din ce în ce mai mulţi români apelează la schimbul de locuinţe.

Ceea ce pe vremea comunismului era o practică frecventă, devine azi, din nou, o realitate, pe fondul blocării creditării. Astfel, românii care vor să îşi schimbe locuinţa, fie cu una mai mică, mai mare sau într-o altă zonă, au acum această posibilitate, evitând costurile generate de vânzarea şi achiziţia unui alt imobil. Şi asta pentru că, valoarea comisioanele notariale şi cele ale agenţiilor imobiliare sunt mai mici în cazul schimbului.

De exemplu, o persoană care va schimba un apartament de două camere, pentru unul cu trei camere, va plăti comision notarial doar pentru diferenţa convenită între cele două părţi.

Vânzare sau schimb În cazul în care proprietarul ar fi optat pentru vânzarea apartamentului şi achiziţia altuia nou, comisionul plătit la notariat ar fi fost pentru întreaga valoare a locuinţei, atât în cazul vânzării cât şi al cumpărării.

La fel se întâmplă şi cu comisionul perceput de agenţie.

Comision pentru imobilul mai scump Potrivit consultanţilor companiei Eurometropola, onorariul notarului este calculat prin raportare la cel mai scump dintre imobile.

Totodată, schimbul implică şi costul de expertiză al locuinţelor, iar un evaluator independent percepe un tarif de aproximativ 450 de lei, pentru un apartament.

În ceea ce priveşte impozitul asupra veniturilor din înstrăinarea bunurilor imobile, acesta va fi plătit de fiecare proprietar, conform valorii imobilului pe care îl transmite.

Schimb între persoane fizice Chiar dacă schimburile sunt abia la început, consultanţii imobiliari spun că, în următoarea perioadă, acestea vor câştiga din ce în ce mai mult teren.

Reprezentanţii Eurometropola au declarat pentru evz.ro că acest tip de tranzacţii se realizează de obicei direct, între persoane fizice, dar numărul lor este scăzut, motiv pentru care nu pot fi considerate reprezentative pentru piaţa imobiliară actuală.

"Buy-back" imobiliar Potrivit aceloraşi consultanţi, în 2007 a existat un dezvoltator care a dorit să introduca în piaţă conceptul de “buy-back” imobiliar.

Proiectul nu s-a bucurat însă de succes, pentru că posesorii de apartamente vechi preferau să-şi vândă personal proprietăţile şi să obţină cel mai bun preţ, în loc să-l ofere dezvoltatorului drept avans pentru o locuinţă nouă.

Motivul era faptul că evaluarea apartamentului vechi, făcută de dezvoltator, nu era în avantajul proprietarului.

Este schimbul mai avantajos decât achiziţia unei locuinţe noi?

Ne puteți urmări și pe Google News