DEZBATERE. Bojin, eternul SUPRAVIEȚUITOR, lăsat de DNA să plece acasă. Cum credeți că și-a jucat ”cartea”?
- Georgeta Petrovici
- 11 decembrie 2014, 12:27
Consilierul județean Marcel Mihoc, de la CJ Timș a fost reținut, în această dimineață, după audierile de la structura generală a DNA. Asta după ce audierile celor 17 primari din Timiș obligați să cumpere truse de scule de la firma lui George Didilă au povestit tot felul de detalii picante. Șeful CJ Timiș, Titu Bojin, a fost lăsat de procurorii DNA să plece acasă și rămâne sub control judiciar. Rămâne întrebarea ce as a scos Bojin din mânecă în timpul audierilor, ca să scape.
Este de la sine înțeles că Bojin poate beneficia de ușurarea situației judiciare dacă dă informații despre alți corupți. Una din persoanele vizavi de care DNA București are tot intersul să primească informații, e chiar ”tata socru” Ilie Sârbu, senator PSD de Timiș, coleg de partid cu Bojin de la începuturile lor politice. Bojin a intrat în 1990 în FSN, apoi l-a urmat pe Ion Iliescu în PDSR și a rămas în partid în momentul transformării în PSD. Ilie Sârbu, licențiat în teologie și economie, a pășit cu dreptul în PDSR tot alături de Ion Iliescu în 1993. Și Sârbu, și Bojin, știu tot ce trebuie unul despre altul, astfel încâ să dețină, în echilibru perfect, funcții importante.
Bojin e omul care știe tot ce mișcă în Timiș. Știe cum s-au făcut și cum se fac banii în administrație, căci a fost primar încă înainte de 1989, perioadă în care Sârbu ocupa funcția de consilier economic al Mitropoliei Banatului, statut care, după Revoluție l-a orientat să desfăşoare activităţi în domeniul comerţului, agriculturii şi morăritului. Cu alte cuvinte, Bojin, care e în Consiliul Județean Timiș de 15 ani, știe totul și despre afacerile lui Sârbu. Care, se știe, e urmărit penal în dosarul retrocedărilor, alături de Hrebenciuc și Crăciunescu de la Romsilva. Dacă Bojin alege să tacă, sau decide să vorbească, rămâne de văzut. În acest context, DNA nu a luat, azi dimineață, măsura legală a reținerii lui Bojin în urma audierilor de ieri: după ce îl audiază 11 ore, procurorii anticorupție decid să îl trimită acasă pe președintele CJ Timiș. Am încercat să obținem puncte de vedere de la Titu Bojin sau Ilie Sârbu, însă niciunul dintre ei nu a răspuns la telefon sau la mesajele transmise.
”Marcel Mihoc mi-a spus că are scule pentru gospădărire comunală”
Detalii interesante au ieșit la iveală în timpul audierilor, despre modul în care firma Ecomet West SRL, care-i aparținea lui George Didilă, a primit comenzi pe bandă rulantă în Timiș. Fostul secretar general al PSD Timiș, actualmente demisionar din partid, dar în continuare consilier județean, Marcel Mihoc, s-a ocupat de recomandarea firmei către primari. „Marcel Mihoc mi-a spus că are scule pentru gospădărire comunală. George avea cu el mai multe pliante, adică tabele în care erau înscrise produse şi preţul. Marcel Mihoc mi-a spus că merge pe la mai multe primării”, a declarat unul dintre primarii suspecţi, în timpul audierilor. După ce edilii acceptau, mai ales că li se promitea și finanțarea achizițiilor prin alocări bugetare de la CJT, se întocmeau referate de necesitate, iar acolo unde era necesar se primeau imediat alte două oferte de preţ, în așa fel încât cea a firmei Ecomet West SRL să rămână cea mai avantajoasă. Marfa era apoi livrată la firma lui Mihoc, Tannery Import Export, de unde pleca mai departe la primării.
Cumpărători aleși dintre oamenii ”datori” vârfului PSD
Sistemul era bine pus la punct: se implicau în achiziții doar oameni apropiați de conducerea CJT care îi erau într-un fel datori șefului PSD Timiș. Un exemplu este Muzeul Satului Bănățean, unde fostului director (până în vară), Claudiu Ilaș (fiul primarului PSD de la Buziaș), la începutul anului, I s-a cerut ca fără să respecte legea achizițiilor publice să cumpere de la firma lui Didilă 2 truse pentru electrcian și lăcătuș în valoare de 19.840 de lei. Chemat și el la audieri la DNA, acesta susține și acum că tranzacția a fost perfect legală. ”Au avut prețuri mai bune, de aceea am luat de la ei. Noi am făcut achiziție publică. Toată povestea asta e ca să îl înfunde pe președintele Bojin”, a declarat Ilaș. La scurt timp după tranzacție, Ilaș a fost propulsat director al Muzeului de Istorie a Banatului, în urma unui concurs la care a participat de unul singur, și unde acum câștigă aproape dublu ca înainte.