Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezastrul sistemului de sănătate românesc face noi victime! Gripa porcină a ucis doi pacienți la Cluj!
Dezastrul sistemului de sănătate românesc face noi victime! Gripa porcină a ucis doi pacienți la Cluj!

Dezastrul sistemului de sănătate românesc face noi victime! Gripa porcină a ucis doi pacienți la Cluj!

Mai mulți pacienți trans plantați în urmă cu aproape trei luni la Instititul de Urologie și Transplant Renal (IUTR) din Cluj Napoca au fost infectați cu virusul gripei porcine. Doi dintre ei au decedat după trei săptămâni de la infectarea cu acest virus

Cinci pacienți transplantați au fost transferați pe 4 februarie de la IUTR Cluj Napoca la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj cu virusul gripei porcine și alte bacterii grave. Din cei cinci pacienți, doi, Viorel Bejan, din Suceava, și Ana Toth, din Bistrița, au decedat. În tot acest timp, la IUTR s-a făcut o dezinfecție masivă, s-au schimbat saltelele de la paturi, chiar și clanțele de la uși.


A luat virusul din spital

Melania, soția lui Viorel Bejan, ne-a descris calvarul trăit în spitalul clujean, unde timp de mai multe zile nimeni nu l-a tratat pe soțul ei. „Trebuie să spun că soțul meu avea imunitatea zero. În secția de transplantați au fost internate două paciente, care trebuiau operate, dar s-a renunțat, deoarece erau răcite”.

În certificatul de deces, medicii clujeni au scris negru pe alb că Viorel Bejan a murit din cauza gripei AH1N1 (gripa porcină), complicată cu „sindrom de detresă respiratorie de tip adult”.

La Clinica de Boli In fecțioase din Cluj, me dicii au stabilit că Viorel Bejan mai era infectat și cu bacilul pioceanic, dar și cu alte bacterii contactate în spitale.

Puși în aceeași rezervă cu pacienți răciți

O altă pacientă care a murit este Ana Toth, de 64 de ani. Aceasta a fost transplantată în cursul lunii octombrie 2015, și a revenit la IUTR, de mai multe ori, când a fost internată.

Ultima dată, Ana Toth a fost „cazată” în patru saloane aflate pe diferite secții, altele decât cea pentru transplantați. „În salon cu mama era o altă femeie foarte răcită care tușea foarte tare. Mama mi-a spus că nu poate să doarmă noaptea din această cauză”, ne-a dezvăluit Iulia Molnar, fiica Anei Toth.

Cum se apără managerii

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, Ioan Mureșan, ne-a declarat că la nivelul spitalului pe care îl conduce s-a făcut tot posibilul pentru salvarea celor doi pacienți: „Au venit mai multe cazuri de la Instititul de Urologie. Noi am informat DSP Cluj despre aceste infecții cu gripa porcină și despre decese”.

DSP Cluj ne-a trimis un comunicat în care arată că instituția a demarat o anchetă referitor la acest caz, din cauza informațiilor apărute în presă. Niciun cuvânt despre faptul că DSP Cluj știa din luna februarie despre aceste cazuri grave.Doctorul Adrian Bărbos de la IUTR Cluj recunoaște că pacienții care au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase au fost infectați cu virusul gripei porcine: „Aceste infectări s-au produs sigur din exterior și nu din Institut. Celor două paciente despre care se afirmă că erau răcite li s-au recoltat probe care au ieșit negativ. Referitor la infectarea cu bacilul pioceanic, cel mai probabil, pacientul Viorel Bejan a contactat această bacterie de la Spitalul de Boli Contagioase. Când a plecat de la noi nu avea aceasta bacterie”.