DEZASTRUL de la Cernobîl produce EFECTE chiar şi după 30 de ani. COPIII sunt încă AFECTAŢI de radiaţiile din aer | FOTO

La 30 de ani după ce oraşul ucrainean Pipzyat a fost expus dezastrului de la Cernobîl, centrala este încă scoasă din funcţiune, iar zona rămâne un loc interzis. Chiar şi aşa, efectele celui mai mare dezastru din istorie continuă să îi bântuie pe cei care locuiesc în localităţile din apropiere. Încă se nasc copii cu deficienţe ale sistemului imunitar sau tulburări cardiace, susţin doctorii. Şi în rândul adulţilor, cazurile de cancer, boli cardiovaculare şi tiroidiene sunt crescute.

În timp ce doctorii se feresc să lege aceste probleme de dezastrul din 1986, medicul Yuriy Bandazhevsky, cel care a realizat o serie de cercetări, susţine că cesiul 137, eliberat în aer în urma accidentului de la Cernobîl, este cea mai mare ameninţare şi spune că localnicii îl introduc în organism prin alimentele crescute în zonă, relazează Daily Mail.

Numeroşi copii cu dezabilităţi locuiesc în Căminul pentru Copiii infirmi din oraşul Vesnova, de lângă Glusk, Belarus. Căminul nu este situate foarte departe de zonele contaminate de radiaţii, despre care se crede că au cauzat malformaţii congetitale pe scară largă, în întreaga zonă.

Sursă foto: dailymail.co.uk

Imediat după catastrofă, cei 50.000 de locuitori din cel mai apropiat oraş de lângă Pripyat, au fost evacuaţi de urgenţă în doar trei ore, într-o operaţiune guvernamentală majoră. Chiar şi aşa, la mai bine de două săptămâni după dezastru, reactorul a continuat să emită radiaţii, în ciuda încercărilor de a le stopa. Reactoarele 1, 2 şi 3, au fost repornite între 1986 şi 1987, iar Cernobîlul a produs energie nucleară până în decembrie 2000.