Marea Britanie este „în mâinile” unui al treilea val Covid, după cum avertizează experții cu privire la tulpina Delta. Iar persoanele în vârstă dar şi tienrii vor fi cel mai puternic afectaţi de tulpina care se răspândește rapid.
Matt Hancock, secretarul britanic pentru Sănătate, a explicat că varianta redenumită de OMS „Delta” a fost identificată în 91% din noile cazuri de Covid. Acesta a reluat avertismentul lansat de Public Health England (PHE), care a transmis că ”numărul de infecții crește rapid”.
Hancock declara la începutul săptămânii că experții britanici în sănătate sunt de părere că varianta este cu până la 40% mai transmisibilă decât varianta britanică, identificată toamna trecută în comitatul Kent din sud-estul Angliei. Iar umărul de cazuri noi a urcat miercuri la peste 7.500, cele mai multe din februarie, în timp ce bilanțul de astăzi a fost de aproape 7.400 de infecții.
Se confirmă al treilea val Covid
Astăzi, profesorul Devi Sridhar, de la Universitatea din Edinburgh, a spus că deja este un al treilea val de cazuri, în mare parte la grupele de vârstă mai tânără, „dar îngrijorarea este că acest lucru se va muta încet, la fel ca în valurile anterioare, la persoanele în vârstă”.
Și fostul consilier științific principal, profesorul Sir Mark Walport, a adăugat că numărul persoanelor internate în spital cu Covid este în creștere, deși nu cu intensitatea observată în valurile anterioare ale virusului.
El a mai spus: „Din păcate, suntem în etapa de început pentru al treilea val de virus și este această variantă Delta, așa-numita variantă indiană, care are un avantaj de transmisie foarte semnificativ față de varianta Alpha anterioară, așa - numită varianta Kent - este cu aproximativ 60 la sută mai transmisibilă. Avem în medie 7.000 de cazuri pe zi în acest moment”.
Se rupe lanțul: Peste 90% din noile infecții din Marea Britanie aparțin acestei variante și crește puternic
Şi continuă: „Vestea buna este că aproximativ 75 la suta din toti adultii au avut prima doza si 50 la suta care au avut a doua doza. Primul ministru va anunța că aşa-zisa „Zi a Libertății” va fi împinsă cu patru săptămâni până la 19 iulie”. Numai cinci la sută dintre persoanele care au prins varianta Delta (indiană) au fost complet vaccinate , arată cifrele.
12 persoane complet vaccinate au murit de Delta, deoarece experții în sănătate publică nu garantează 100% eficiente.
Cu toate acestea, acest lucru se poate datora faptului că cei nevaccinați sunt în mare măsură mai tineri și, prin urmare, este puțin probabil să moară de Covid, în comparație cu cei care sunt complet vaccinaţi reprezentând persoanele în vârstă.
Iar un profesor de frunte spune că varianta Delta pare să „funcționeze ușor diferit”, cu simptome diferite ale tusei clasice și pierderii mirosului. Cu toate acestea, s-ar putea datora faptului că Covid provoacă în prezent o epidemie la tineri și se știe că simptomele variază în funcție de grupa de vârstă.
Prof. Tim Spector, conducătorul studiului ZOE Covid Symptom, a declarat: „De la începutul lunii mai, ne-am uitat la simptomele principale și acestea nu sunt la fel ca celelalte”.
Pe primul loc este durerea de cap urmată de dureri în gât, curgerea nasului și febră
NHS recomandă că ar trebui să faceți un test Covid gratuit dacă aveți cel puțin unul dintre cele trei simptome principale. Prof Spector a continuat: „Covid acționează diferit, acum pare mai degrabă o răceală la această populație mai tânără și oamenii nu își dau seama de acest lucru, iar oamenii ar putea crede că au un fel de răceală sezonieră și totuși ies la petreceri și s-ar putea răspândiți-o în jur...”
Guvernul va lua în calcul bilanțul deceselor provocate de Covid, precum și numărul celor internați în spitale, pentru a decide dacă amână sau nu etapa de ridicare a restricțiilor din 21 iunie, scrie thesun.