Situație de coșmar pentru 12 pacienți internați în TIR-ul cu paturi ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, după ce instalația de încălzire s-a defectat.
Ministrul Marcel Vela a inaugurat, în luna iulie, o unitate mobilă cu 12 paturi ATI a ISU care a fost instalată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara. Problemele au apărut încă din timpul verii când instalația de aer condiționat s-a stricat.
Acum, că a venit toamna, iar temperatura a coborât simțitor, situația a devenit de nesuportat, mai ales pe timpul nopții.
Medicul Virgil Musta spune că pacienții au fost înveliți cu plăpumi
Odată cu răcirea vremii, Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a devenit inutilizabilă, pentru că instalaţia de încălzire nu a mai făcut faţă, iar cei 12 bolnavi au fost ţinuţi în frig o noapte, apoi au fost mutaţi în spital.
„Am acoperit pacienţii cu plăpumi şi am pus două radiatoare, sperând că dimineaţă se poate remedia problema, însă se pare că e o problemă mai complicată. Am mutat pacienţii în Secţia de Chirurgie Toracică, unde avem oxigen şi unde se pot improviza. Echipamentele de ventilaţie mecanică din TIR vor fi mutate pe această secţie. Pacienţii care erau pe această secţie sunt mutaţi parţial în saloanele care sunt în Secţia de Boli Infecţioase, iar cei cu forme mai uşoare vor fi transferaţi în spitalele suport”, a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş Timişoara.
Reacția directorului Cristian Oancea
Îi mutăm pe cei din unitatea mobilă pe Chirurgie Toracică, pentru că nu face față coolerul de încălzire, până cei de la ISU remediază problema. Îi mutăm pe parcursul acestei zile ca să nu avem probleme deseară (luni seară – n.r.). (...) vrem să le asigurăm condiții, ținând cont de faptul că temperaturile sunt în scădere, nu vrem să apară efecte adverse. (...) Vreau să nu am palpitații noaptea, că dacă afară sunt 2-4 grade în tir sunt 13-14. Noi am încălzit cu calorifere și pături, dar era minimum ce am putut face. E plin spitalul nostru”, a declarat directorul unității medicale, Cristian Oancea.
Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” nu mai au unde să-i primească pe pacienți. Au fost nevoiți să trimită bolnavi care aveau nevoie de terapie intensivă la spitalele din Arad și Reșița, potrivit dcnews.ro