Evenimentul Zilei > Actualitate > Pacient cu COVID-19, mort la ATI. A refuzat tratamentul ca să nu fie „cobai”
Pacient cu COVID-19, mort la ATI. A refuzat tratamentul ca să nu fie „cobai”

Pacient cu COVID-19, mort la ATI. A refuzat tratamentul ca să nu fie „cobai”

Un pacient diagnosticat cu Covid-19 a murit la ATI, după ce a refuzat tratamentul de bază pentru cei internați cu coronavirus.

Un pacient din Timișoara, care a refuzat tratamentul pentru COVID-19, a murit sâmbătă la terapie intensivă. Bărbatul, în vârstă de 50 ani, a ajuns în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” cu o formă medie a bolii.

Le-a spus medicilor că nu vrea să i se administreze Remdesivir, pe motiv că nu dorește să fie „cobai pentru experimente”.

Starea bărbatului s-a agravat și a ajuns la terapie intensivă, unde a murit.

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, Cristian Oancea, a declarat la Digi24 că a fost pentru prima dată când un pacient a refuzat tratamentul cu  Remdesivir, în ciuda faptului că i s-au explicat beneficiile. Bărbatul a insistat că „nu vrea să se facă experimente pe el”.  Medicii nu au putut face nimic în fața vehemenței și negației pacientului. 

„Pacientul a venit, s-a internat, iar starea lui s-a deteriorat până a ajuns în secția de terapie intensivă. În momentul în catre am vrut să-l punem sub tratament cu Remdesivir, deși colegii mei din Terapie intensivă au insistat cu informații medicale, ca să-l ajute să înțeleagă procesul terapeutic, pacientul a refuzat de mai multe ori, vehement, chiar acuzând personalul din Terapie intensivă că fac experimente pe el. În fața acestei atitudini, am rămas doar simpli spectatori și starea pacientului s-a înrăutățit de la zi la zi până când astăzi a survenit decesul”, a povestit managerul spitalului, la Digi24.

După ce a refuzat Remdesivir, pacientul a fost tratat cu alte produse. „Tot ce specifica ghidul terapeutic i s-a dat”, a spus dr. Oancea. 

Pacientul putea să fie salvat, dacă medicamentul i se administra la timp, a estimat medicul, subliniind că este o dezamăgire și pentru colegii săi din ATI.

„Legal, noi nu avem pârghii. Nu putem să facem bine cu forța. Lumea trebuie să înțeleagă că noi suntem aici o echipă profesionistă, în sprijinul și pentru viața lor”, a precizat managerul.

„Dorința pacientului, atât timp cât este conștient, este suverană, după care, când a intrat în faza de comă, practic nu s-a mai încadrat în criteriile terapeutice de Remdesivir. Sunt anumite criterii terapeutice pe care dacă pacientul le acceptă, are o șansă. Dacă se trece de acele criterii, practic tratamentul cu Remdesivir nu se mai justifică”, a explicat dr. Cristian Oancea.

După ce pacientul a refuzat tratamentul, la o zi, o zi și jumătate deja nu se mai încadra în acele criterii, scrie Digi24.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: