Inundațiile fac prăpăd. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare a informat miercuri că aproximativ 150 de persoane evacuate din calea apelor revărsate au fost adăpostite, dimineaţa, la căminul cultural din localitatea Răteşti.
ISU Satu Mare informase anterior că mai multe locuinţe au fost inundate în localităţi din judeţul Satu Mare, iar câteva persoane, între care şi copii, au fost evacuate din case, de către echipele de salvare, după revărsarea apelor.
Precipitațiile au depășit 50 de litri pe metru pătrat
Echipele de intervenţie ale ISU Satu Mare au acţionat pe parcursul nopţii trecute, dar şi joi dimineaţă, după producerea de inundaţii. Au fost folosite motopompe de capacitate mare pentru evacuarea apei din gospodării şi bărci pneumatice pentru preluarea unor persoane.
La Hurezu Mare, pompierii au evacuat trei copii, patru adulţi şi animale, iar aproximativ 20 de case sunt inundate, în timp ce la Răteşti operaţiunile sunt în desfăşurare.
În localitatea Socond, un pod provizoriu a fost distrus de viitură, au mai transmis autorităţile.
Precipitaţiile abundente din ultimele ore au depăşit 50 de litri pe metru pătrat şi au condus la revărsarea de ape în judeţul Satu Mare, iar prefectul Altfatter Tamás coordonează acţiunea echipelor de salvare.
Veste proastă de la hidrologi. Cod roșu de inundații
INHGA a emis pentru intervalul 13.05.2021 ora 08:15 – 13.05.2021 ora 13:00 un Cod roșu de inundații.
„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare“, avertizează hidrologii.
Ei au emis și un Cod galben, tot din cauza precipitațiilor abundente. Codul galben este valabil pentru intervalul 13.05.2021 ora 02:35 – 13.05.2021 ora 10:00.
„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă în zona înaltă montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someș bazin aval S.H Răstoci, Crasna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, judeţele Maramureș, Sălaj, Satu – Mare“, se arată în comunicatul INHGA.