Bilanţul victimelor continuă să crească în capitala Libanului, după cele două explozii puternice de aseară, din port. Cel puţin 100 de oameni au murit, peste 4.000 au fost răniţi
Despre acest dezastru, ambasadorul României în Liban, Victor Mircea a spus că abia acum pe zi se pot vedea urmele dezastrului.
„Din fericire toată lumea este bine, nu a suferit nimeni niciun fel de răni. Avem câteva mici pagube, ca să spunem, și mă refer la mici pagube, pentru că acestea le consider în comparație cu cele ale altor ambasade care au fost distruse aproape în... nu în totalitate, dar în mare parte.
Este ziua în care vedem la lumina zilei dezastrul, după ce s-au așezat, să spunem, ultimele bucăți care mai pluteau prin aer și, într-adevăr, după cum ați văzut și dumneavoastră în multiplele imagini, clipuri video și tot ce s-a rulat în perioada asta, ne dăm seama de dimensiunea dezastrului, abia acum, pe zi, și, mă rog, când a trecut, să zicem, prima stare de şoc”, a spus ambasadorul.
Despre urmările dezastrului, ambasadorul român a spus că există riscul ca să mai fie oameni prinși sub dărâmături.
„Probabil că există acest risc, având în vedere suprafața largă care a fost cuprinsă de toată această deflagrație. Nu este ușor. Să nu uităm că sunt în continuare persoane dispărute. Deci, dacă stăm să ne gândim la un bilanț, ultimele cifre arătau peste 100 de persoane decedate, peste 4.000 de răniți și peste 100 de persoane dispărute. Numărul s-ar putea să crească.
Deci până acum s-au făcut apeluri generice legate de sprijinul internațional, cum este și normal să fie în astfel de situații, însă nu am văzut încă niște liste cu necesitățile imediate pe care ar putea să le ceară statelor.
Ceea ce știu este că există state cu experiență, care deja au anunțat ajutoare specifice, care sunt oarecum generale în astfel de situații, cum ar fi echipe trimise din țară, echipe de căutare și salvare, cu câini, deci cu tot cu formaţiuni chinologice, cu echipament specializat, dar încă nu am văzut, nu am primit nici noi la ambasadă până acum solicitări specifice; deci doar generice
În situații cu impact emoțional atât de puternic cum este acest eveniment, în spaţiul public apar foarte-foarte multe astfel de teorii, foarte multe variante, speculații și așa mai departe.
Cert este că acum toată lumea este concentrată, unu, pe încercarea de a diminua efectele devastatoare și de a încerca să se reintre, cât de cât, într-o normalitate care să poată fi funcțională pentru redresarea zonei respective care, să nu uităm că vorbim de afectarea a jumate din Beirut.
Acum, de curând, apropo de dimensiunea dezastrului, prefectul Beirutului, acum câteva momente, anunța că primele estimări de pagube sunt în jur de 5 miliarde de dolari. Deci speculațiile sunt foarte-foarte multe, dar este un joc foarte periculos și cred că cea mai bună metodă, la ora actuală, este să ne menținem pe varianta oficială pe care o avem la ora actuală și care a fost enunțată practic de toate autoritățile statului, în cursul zilei de azi. Ieri, încă nu era foarte clar.
Dar este vorba de 2.750 de tone de nitrat de amoniu care a fost amplasat într-o zonă, alături de artificii și substanțe pirotehnice”, a mai spus Victor Mircea.
Despre zvonurile potrivit cărora explozibilul ar fi fost adup pe o navă cu pavilion moldovenesc, ambasadorul român a spus: „Am văzut și eu asta... dar nu este confirmat, momentan, nici pe cale oficioasă, nici oficială”, potrivit Radio România Actualități