Dezastru ecologic în România, dar nu şi pentru alţii. Este strigător la cer!
- Daniel Magureanu
- 25 mai 2020, 12:53
La trei ani de la dezastrul ecologic din localitatea Alunu, judeţul Vâlcea, judecătorii nu au găsit încă niciun vinovat.
Dezastrul ecologic de la Alunu a afectat 60 de hectare de teren, iar opt familii au rămas fără locuințe din cauza haldelor (n.r. - loc unde se depozitează materialul neutilizabil provenit din lucrările miniere, de la extracție sau de la prepararea mecanică a minereurilor ori a cărbunelui.) de sterili.
Totuşi, încă nu există un vinovat, cu toate că pe rol sunt mai multe procese, conform corespondentei RRA, Ana-Maria Cîrstea:
„După trei ani, lucrurile sunt neschimbate la Alunu pentru cele opt familii care s-au văzut nevoite să se adapteze unor noi condiții de trai, după ce unele locuințe, fie au fost înghițite la propriu de pământ, fie au fost distruse din decizia autorităților de atunci.
În plus, 60 de hectare au fost distruse fără ca până acum să răspundă cineva pentru dezastrul produs acolo. Ca să-și recupereze drepturile cuvenite, pentru munca de o viață pentru unii, fiecare familie are pe rol înregistrat un dosar, încă din anul 2017.
Bizar sau nu, în timp ce pentru unii procesul avansează, pentru alții nu s-au făcut prea mulți pași. Autoritățile ridică neputincioase din umeri și indică cu degetul spre instanță, singura în măsură să stabilească dacă la Alunu există un vinovat sau dacă natura este cea care a produs dezastrul de acolo, acest lucru în condițiile în care anumite instituții de mediu și-au exprimat deja punctul de vedere în urma expertizei realizate la fața locului.”
Transcript realizat de Rador