Evenimentul Zilei > Social > DEZASTRU anunțat al unei legi strâmbe. Aproape 500.000 de firme sunt pasibile de amenzi uriașe de la 1 noiembrie 2018. ANAF se face că plouă
DEZASTRU anunțat al unei legi strâmbe. Aproape 500.000 de firme sunt pasibile de amenzi uriașe de la 1 noiembrie 2018. ANAF se face că plouă

DEZASTRU anunțat al unei legi strâmbe. Aproape 500.000 de firme sunt pasibile de amenzi uriașe de la 1 noiembrie 2018. ANAF se face că plouă

De la 1 noimbrie, intră în vigoare legea care prevede ca toate casele de marcat din România să fie electronice, fapt ce ar permite ANAF să primească instantaneu toate raportările referitoare la încasările comerciantului respectiv. Deși mai sunt doar cîteva zile până când legea ar trebui să intre în vigoare, cei de la ANAF nu par nicidecum pregătiți să preia datele online şi din această cauză procedura raportărilor de la comerciant la ANAF va fi mai complicată şi presupune cheltuieli suplimentare pentru companii, potrivit stirileprotv.ro.

“ANAF-ul nu este pregătit să preia datele de la noi, de la comercianţi. Şi noi suntem blocaţi. Noi trebuie să fim pregătiţi ca întotdeauna”, a declarat, potrivit ştirileprotv.ro, Traian Bichea, reprezentantul unei companii.

Casele de marcat eletronice sunt concepute să transmită instantaneu către ANAF toate încasările comerciantului. Numai că tocmai această instituţie nu e pregătită să preia datele, pentru că sistemul online încă nu este gata. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe spun că sistemul online va fi funcţional abia când toate firmele vor avea aceste case de marcat moderne. Potrivit legii, termenul este 1 noiembrie, dar, potrivit Ministerului de Finanţe, ar putea fi prelungit până la finalul anului.

Aproape 110.000 de firme şi-au instalat până acum case de marcat electronice, deşi potrivit legii peste 600.000 ar trebui să facă acest lucru. Cei care nu se conformează risca să primească şi 10.000 de lei amendă.

Fără un sistem informatizat, ca în alte state europene, România nu reuşeşte să colecteze taxa pe valoarea adăugată estimată. Diferenţa e uriaşă. Potrivit un studiu al Comisiei Europene, România pierde anual peste 6 miliarde de euro.

Bulgarii şi-au informatizat sistemul de colectare şi transmit online datele de şapte ani.