Devin oamenii un pericol pentru inteligența artificială? Ultimele decoperiri ale cercetătorilor

Devin oamenii un pericol pentru inteligența artificială? Ultimele decoperiri ale cercetătorilorSursa foto Arhiva EVZ

Ușor, ușor, inteligența artificială ajunge să o atingă pe a noastră. Algoritmii ne pot bate în prezent la șah, poker, jocuri video, putând genera imagini cu oameni, care nu se disting de cele reale.

Cu toate acestea, inteligența artificială nu este perfectă. Woebot, o aplicație pentru smartphone-uri alimentată cu inteligență artificială își propune să ofere consiliere la prețuri reduse, utilizând dialogul pentru a ghida utilizatorii prin tehnicile de bază ale terapiei cognitiv-comportamentale. Însă mulți psihologi se îndoiesc dacă algoritmul va putea exprima vreodată tipul de empatie necesar pentru ca terapia interpersonală să funcționeze.

Numeroase studii au descoperit că atunci când oamenii sunt plasați într-o situație în care pot coopera cu un robot binevoitor, este mai puțin probabil ca aceștia să o facă. „Se pare că lipsește ceva în ceea ce privește reciprocitatea”, a declarat Ophelia Deroy, filozof la Universitatea Ludwig Maximilian, din München.

Într-un studiu recent, dr. Deroy și colegii ei în neuroștiință și-au propus să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii au făcute echipe combinate din oameni și roboți, care au jucat o serie de jocuri. În acest context, studiile au demonstrat că oamenii sunt mai reticenți în cooperarea cu un robot, chiar și atunci când acesta este dornic să o facă.

Această concluzie a fost confirmată de conversațiile ulterioare cu participanții la studiu. „Nu numai că au avut tendința de a nu avea intenții reciproce de cooperare, însă când au trădat încrederea robotului, nu au simțit vinovăție, deși, în cazul oamenilor, acest sentiment a fost resimțit.”

Repercusiuni

„Ceea ce susține cooperarea în societate este stabilirea anumitor norme”, a spus dr. Deroy. „Funcția socială a vinovăției este tocmai aceea de a-i face pe oameni să respecte normele sociale care îi determină să facă compromisuri, să coopereze cu ceilalți.”

Dr. Deroy a remarcat și faptul că lipsa vinovăției ar putea avea consecințe: „Suntem creaturi ale obișnuinței. Ce anume garantează că un comportament care se repetă, lipsit de politețe, obligație morală, cooperare, nu ar contamina interacționarea și cu un alt om? ”

Aceste consecințe există și pentru inteligența artificială. „Dacă oamenii îi tratează prost, sunt programați să învețe din ceea ce trăiesc”, a spus dr. Deroy, conform NY Times.

 

Ne puteți urmări și pe Google News