Devalizarea RADET. Cine sunt autorii celui mai mare jaf din istoria Bucureștiului
- Antoaneta Etves
- 17 mai 2017, 00:00
Instituția care asigură căldura și apa caldă în sute de mii de apartamente a fost pusă pe butuci de primari și de Guvern. Concluzia se regăsește într-un document oficial aflat pe biroul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea
Potrivit unui document redactat recent de specialiştii Primăriei Capitalei, denumit Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti, RADET are datorii de 3,66 de miliarde de lei. Cum s-a ajuns aici? Primarii generali şi Guvernul nu au plătit sumele pentru susţinerea subvenţiei, bani care erau necesari pentru achitarea energiei termice furnizate de ELCEN, se specifică într-un document al Primăriei Capitalei privind reorganizarea Regiei.
„Situația dezastruoasă în care se află RADET a fost cauzată de neplata subvențiilor promise de către Guvern și Primăria Capitalei către RADET (circa 1 miliard de lei). Plata cu întârziere a subvenților a dus la acumularea de penalități, la înghețarea tarifului”, se arată în document.
Potrivit sursei citate, mai marii Capitalei intenţionează ca, până în toamnă, să eficientizeze Regia, prin transformarea ei în societate comercială şi să realizeze fuziunea RADET cu Electrocentrale Bucureşti. Potrivit documentului, Primăria a rezervat deja numele pentru transformarea Regiei în societate comercială la Registrul Comerţului: RADET SA.
Mai puțini angajați
Una din măsurile menite să rentabilizeze Regia a fost demararea unui program de plecare voluntară cu un pachet salarial, bani pe care autoritățile nu știu de unde o să-i dea, dar susţin că aşa vor face economii. Potrivit unui răspuns pentru EVZ, oficialii Regiei au explicat că numărul salariaţilor care au solicitat încetarea contractelor individuale de muncă este de 383. „În prezent, se derulează procesul de analiză şi propunere spre aprobare a cererilor salariaţilor a căror activitate odată încetată nu ar perturba continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică”, au explicat oficialii RADET. În ultimii 15 ani, numărul total al angajaților din RADET a scăzut la jumătate, în condițiile în care vârsta medie este de 58 de ani. Dacă în 2001 Regia avea 6.732 de salariați, în 2015, potrivit Ministerului de Finanțe, RADET mai avea 3.502 de angajați.
Punctele termice, nesupravegheate noaptea
Șefii Regiei au luat deciza să nu se mai asigure serviciu în toate punctele termice pe timp de noapte. Potrivit oficialiilor, decizia trecerii unui număr de 343 de operatori de puncte termice încadrați în programul de lucru de 12/24 ore, la un program de două schimburi, pentru o perioadă de 4 luni (10.05.2017- 10.09.2017), a fost luată deoarece la sfârșitul sezonului de încălzire 2016 – 2017, punctele termice au fost trecute la funcționarea în regim de vară, ceea ce presupune oprirea unor instalații și asigurarea funcționării numai pentru furnizarea apei calde de consum. „În această perioadă, un număr de 40 operatori de puncte termice vor rămâne la programul de 12/24 ore, pentru asigurarea personalului în vederea efectuării unor manevre operaționale necesare funcționării rețelei primare de termoficare”, au mai explicat aceștia