Devalizarea Credit Bank și blestemul care i-a urmat. Niciunul dintre cei implicați nu mai e în viață

Devalizarea Credit Bank și blestemul care i-a urmat. Niciunul dintre cei implicați nu mai e în viață sursa Photo 62763982 © Vchalup | Dreamstime.com

Credit Bank a fost încă una dintre afacerile găunoase pentru statul român și mai ales pentru cetățenii care au investit în ea. Doar că de această dată, toți cei implicați au murit subit la scurtă vreme după ce banca s-a prăbușit.

Povestea Credit Bank a început undeva în anii 1990. Atunci au fost puse bazele acestei bănci care îi avea în acționariat sau în conducere pe Gigi Kent, Marcel Ivan, Steriu Popescu, Emil Cioflan, Radu Mihai Paul. Banca părea promițătoare până în 1997 când a devenit prima instituție căreia BNR i-a retras autorizația de funcționare.

Ba mai mult i-a cerut și falimentul. Acesta a fost declarat în anii 2000 odată ce s-a stabilit și prejudiciul de 4.000 de miliarde de lei vechi. Dar justiției i-a luat ceva vreme să stabilească cine sunt vinovații. Printre ei s-a numărat și Gigi Kent care luase bani de la banca unde era acționar. Din banii respectivi a cumpărat printre altele și o vilă la Sinaia la cota 1400.

Acționar al Credit Bank, Gigi Kent avea activități de șantajist

Acolo a invitat oameni politici, magistrați, oameni de afaceri. Pe toți i-ar fi înregistrat când jucau diferite jocuri de noroc și ar fi strâns material de șantaj. Casetele cu pricina despre care a vorbit public, au dispărut ca prin minune. Și Marcel Ivan a stat doi în închisoare pentru devalizarea Credit Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar cel mai interesant este modul în care toți cei implicați în afacere au murit rând pe rând. Marcel Ivan a murit subit în 2003, lucru aproape trecut cu vederea de presa central. Înaintea lui, murise un alt membru al Consiliului de Administrație, Peter Blum care era dator băncii cu 6,5 milioane de dolari.

Sursa foto: EPA/JUSTIN LANE

Nimeni din acționariat sau conducerea băncii nu a supraviețuit

Despre el se spune că ar fi fost otrăvit. Nici Steriu Popescu, vicepreședintele băncii care reușise să fugă din arestul Poliției direct în America nu a a avut o soartă prea bună. Acesta s-a întors în România în anul 2002, bolnav și sărac li a murit la câteva zile după ce a ajuns în țară. Și cel de-al doilea președinte al băncii, Emil Cioflan a murit subit de infarct

. În 2001 a murit și al treilea președintre, Radu Mihai Paul. Gigi Kent a făcut infarct în 2002. În urma lor a rămas întrebarea, cine s-a înfruptat totuși din banii Credit Bank și cine plătește distracția?!