Evenimentul ZileiInternationalDeutsches Reichsbräu, „berea nazistă” care a scandalizat Germania

Deutsches Reichsbräu, „berea nazistă” care a scandalizat Germania

Deutsches Reichsbräu, „berea nazistă” care a scandalizat Germania
Eticheta noii beri are multe elemente grafice care amintesc de perioada nazistă: scriitură gotică, vultur cu aripile desfăcute, culoarea brună... Doar zvastica a fost înlocuită cu o cruce de fier.

Cei care s-au scandalizat de apariția berii în magazine au descoperit semnificații naziste inclusiv legate de prețul unei lăzi: 18,88 euro.

Dacă numerele sunt echivalate cu literele alfabetului, atunci 18 ar corespunde lui A și H, adică inițialele lui Adolf Hitler.

Iar 88 ar semnifica HH, inițialele de la „Heil Hitler”.

Deutsches Reichsbräu a fost pusă în vânzare vineri la Bad Bibra, oraș din Saxonia Superioară, într-un magazin al lanțului Getränke-Quelle.

Potrivit relatărilor presei germane, berea s-ar fi bucurat de un mare succes, stocul împuținându-se simțitor într-un timp scurt.

Getränke-Quelle a reacționat, afirmând că punerea în vânzare a berii ar fi fost decizia unui deținător independent al francizei, căruia lanțul de magazine i-ar fi cerut să retragă produsul, scrie Tagesspiegel.

Potrivit presei germane, berea ar fi fost pusă pentru prima oară în vânzare în luna ianuarie, pe internet, de către un anume Tommy Frenck, cunoscut pentru vederile sale naziste. Acesta deține un bar la Themar, în landul Turitngia, unde este organziat anual un festival neonazist.

Poliția din Thuringia, citată de Tagesspiegel, își pune problema dacă eticheta berii poate fi încadrată la fapte penale.

În Germania, simbolurile naziste sunt ilegale dacă sunt utilizate într-un cadru politic, de grupări de extremă dreapta. Însă, într-un context cultural, folosirea lor poate fi tolerată.

Procurorul General al landului Thuringia a deschis o anchetă.


Accesează: