Detoxifiere cu murături şi multe vegetale

Detoxifiere cu murături şi multe vegetale

Dacă excesele alimentare din perioada Sărbătorilor au lăsat urme asupra stării de sănătate, este timpul să treceţi la un regim de detoxifiere şi de slăbit.

Înainte de detoxifierea propriu-zisă, este important să reduceţi grăsimile din alimentaţie. "Ar trebui să mâncăm 2-3 săptămâni alimente cu o cantitate minimă de grăsimi: pui sau peşte slab, curcan, fructe de mare, iaurturi şi lactate cu 2-4% grasimi, brânză de vaci şi telemea cu maxim 12-24% grăsimi şi evident cât mai multe vegetale, de preferat în stare proaspată", recomandă Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.

Murăturile şi radicalii liberi

Dacă nu suferiţi de afecţiuni legate de procesul de fermentaţie a alimentelor, precum colita de fermentaţie, puteţi consuma inclusiv legume murate. Prin conţinutul bogat în fibre, vegetale sunt esenţiale în procesul de detoxifiere a tubului digestiv.

În plus, cantitatea importantă de antioxidanţi conţinută de legume are rolul de "neutralizare şi eliminare a radicalilor liberi, rezultaţi în urma proceselor oxidative intense, care au loc în special în metabolizarea grăsimilor şi a proteinelor de origine animală", explică nutriţionistul.

Cum să slăbiţi un kilogram pe săptămână

Pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate în luna cadourilor, specialiştii în nutriţie vă recomandă să ţineţi o dieta echilibrată, care să conţină, în medie, cu 25-30% mai puţine calorii decât consumul zilnic recomandat pentru o persoană cu greutate normală. Reduceţi la minimum grăsimile (până la 10%) din dietă şi rezultatele nu vor întârzia să apară.

"O persoană adultă normală sau uşor supraponderală ar trebui să slăbească în mod echilibrat 1-1,5kg pe săptămână", precizează specialistul.

Bazaţi-vă pe lichide normotone

Pentru ca organismul să reacţioneze pozitiv la noul regim, nu uitaţi să beţi multă apă. "Este extrem de important să furnizăm celulei cantitatea necesară de apă pentru a avea un randament maxim în procesele metabolice", mai explică Ionuţ Ştefan. Ideal este să consumaţi minimum 2 - 2,5 litri de apă sau lichide normotone pe zi.

"Lichidele normotone sunt cele care au capacitatea de a hidrata organismul: apa plată sau minerală, supe, ciorbe, sucuri naturale, ceaiuri din fructe sau limonadă fară zahăr", detaliază nutriţionistul. Evitaţi cafeaua, sucurile carbogazoase sau cu alcoolul, băuturi care deshidratează organismul.

"La fel şi ceaiurile miraculoase din comerţ cu care se slăbeşte 3-4 kg sau mai mult pe zi. De fapt deshidratează şi slăbirea nu este reală".

Trebuie să renunţaţi de asemenea la băuturile care conţin cantităţi mari de îndulcitori şi la cele alcoolice. Puteţi consuma maximum una-două cafele pe zi, puţin îndulcite. "Sunt permise şi ceaiurile de fructe sau limonada uşor îndulcite, precum şi sucurile naturale făcute acasă, fără adaos de zahar", precizează Ionuţ Ştefan.

Nu uitaţi nici de mişcare, însă nu rămâneţi la rutina zilnică de exerciţii. "Lichidele normotone sunt cele care au capacitatea de a hidrata: apă plată sau minerală, supe, ciorbe, sucuri naturale, ceaiuri din fructe sau limonadă fară zahăr." IONUŢ ŞTEFAN, consultant în nutriţie la Cabinetul "MC²" din Bucureşti Citiţi şi:

  • Cum să faci faţă exceselor alimentare de Sărbători
  • Mâncarea tradiţional românească poate fi sănătoasă, important este cum e gătită

Ne puteți urmări și pe Google News