Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) dezbate un proiect prin care stabilește oferirea de recompense pentru deținuții care se vaccinează împotriva coronavirusului, în contextul valului patru al pandemiei și al transmiterii rapide a tulpinii Delta printre români. Compensațiile se referă la credite care ajută pe cei aflați în închisoare să participe la programe de educație, asistență psihologică și socială, la activități lucrative, precum și în situații de risc.
ANP a supus dezbaterii publice un proiect al Deciziei directorului general ANP cu privire la aprobarea Procedurii de lucru pentru acordarea recompenselor pe baza Sistemului de creditare a participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială, activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc.
Decizia vine în contextul situației epidemiologice care se înrăutățește la nivel național și al pericolului reprezentat de tulpina Delta a COVID-19 care prezintă un nivel ridicat de transmisibilitate, inclusiv printre deținuți.
Credite pentru persoanele din închisoare: Dacă se vaccinează împotriva COVID-19, pot avea dreptul la mai multe vizite
Conducerea ANP a transmis că va oferi credite persoanelor aflate după gratii, în condițiile în care se vaccinează, pentru a avea acces la diverse programe de educație, asistență psihologică și socială, la activități lucrative, precum și în situații de risc.
Potrivit reprezentanților administrației, creditele se acordă astfel:
- în cazul imunizării cu tip de vaccin care presupune administrarea mai multor doze – 20 de credite/doză;
- în cazul imunizării complete cu tip de vaccin care presupune administrarea unei singure doze – 40 de credite.
Deținuții pot să obțină și dreptul la mai multe vizite în închisoare, dacă ating un număr de 45 de credite, potrivit proiectului ANP. De asemenea, dacă obțin 60 de credite, deținuții pot să primească permisiunea de a ieși din penitenciar pentru o zi, însă perioada totală nu trebuie să depășească 15 zile pe an, potrivit justnews.ro.
Premieră în România: Medicii fără certificat COVID-19 riscă să fie suspendați 30 de zile
Ministerul Sănătății a publicat, luni, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unităților publice și private. Astfel, cadrele medicale care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 vor avea contractele de muncă suspendate.
„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.