Deținuții lui Vladimir Putin au făcut dezastru în Rusia. Problema socială e tot mai mare

Sursa foto: Twitter

Societatea rusă se confruntă cu o cumplită amenințare. Ieșiți din închisori, deținuții graţiaţi prin decrete semnate de Putin, pentru faptul că au mers să lupte în Ucraina, se apucă din nou de faptele care îi aduseseră după gratii, atunci când se reîntorc acasă.

Deținuții graţiaţi de Putin îngrozesc societatea rusă

Faptul că o mulțime de foști criminali, tâlhari sau violatori grațiați de Putin pentru că au mers la război, în Ucraina sunt acum în libertate neliniştește tot mai mult societatea rusă, relatează joi EFE. Iar neliniștea rușilor este întemeiată, având în vedere că numărul de crime comise de deținuții graţiaţi au crescut

„Asasinarea unei fetiţe de 12 ani în regiunea Kemerovo a scos la iveală o ameninţare teribilă. Un bărbat judecat de mai multe ori, condamnat pentru crimă, eliberat din închisoare pentru a participa la război şi revenit la viaţa civilă a comis o nouă crimă brutală", arăta deputata rusă din partea comuniștilor, Nina Ostanina, pe Telegram.

Crima, care a şocat societatea rusă, a fost dezvăluită miercuri, când trupul neînsufleţit al copilei a fost găsit, prezentând semne de moarte violentă.

Făptașul a fost prons destul de rapid și s-a dovedit a fi un fost combatant în războiul din Ucraina, care stătuse după gratii pentru că ispășea o condamnare de 13 ani şi jumătate primită pentru uciderea unei femei. Anterior, criminalul mai fusese judecat de cel puţin şase ori pentru alte infracţiuni.

Vor mai fi crime

Nina Ostanina, şefa Comisiei pentru familie şi protecţia copilului din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a atras atenția că "vor mai fi crime precum aceasta", comise de deținuții graţiaţi.

„La întoarcerea de pe front, aceste persoane au dovedit că nu sunt pregătite pentru reintegrarea socială şi reprezintă o ameninţare pentru societate", a spus ea, făcând apel la autorităţi să-şi "asume responsabilitatea de a proteja cetăţenii de infractori precum cel în cauză" printr-o "monitorizare constantă" şi prin sprijinirea reintegrării lor pe piaţa muncii.

Comisia pe care Ostanina o conduce are pregătit un proiect de lege care să reglementeze această problemă. "Trebuie să acţionăm fără întârziere. Nu putem permite ca astfel de coşmaruri să se repete. Copiii noştri merită o viaţă în siguranţă şi protecţie în faţa unor infractori nemiloşi", a mai spus deputata din Rusia.

În urma recrutării de deţinuţi pentru front, o practică promovată intens de compania rusă de mercenari Wagner, Rusia a cunoscut un val de crime şi delicte comise de astfel indivizi reveniți de pe câmpul de luptă.

Război în Ucraina / Sursa foto. X (Twitter)

Peste 100 de crime au fost comise de deținuții grațiați

Joi, un alt caz fusese relatat de publicaţia online rusă Gazeta.ru care a prezentat cazul unei tinere femei însărcinate care şi-a pierdut copilul. Aceasta a fost bătută crunt de un membru Wagner care fusese, recrutat din închisoare. Femeia, conform constatărilor medicilor, a suferit numeroase leziuni la cap, multiple echimoze, fracturi ale coaste şi ale falangelor mâinilor.

Și în ciuda faptului că bătăușul a fost prins și arestat el a reuşit să scape de rigorile legii penale deoarece s-a întorcs pe front.

Iar astfel de fapte, comise de deținuții graţiaţi se repetă din ce în ce mai des. În aprilie 2024, un alt combatant Wagner a ucis o femeie în regiunea Leningrad şi a dezmembrat-o; în martie, tot membru Wagner, fost deținut, și-a înjunghiat partenera de mai multe ori şi apoi i-a tăiat o urecha, iar aceste exemple sunt doar câteva dintr-o listă lungă de astfel de crime.

În ultimii doi ani, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina potrivit site-ului Viorstka, peste 100 de persoane au fost ucise de foști deținuți care au luptat în Ucraina. Cei care le cad victime acestora sunt, în general, membri de familie sau vecini, iar mobilul crimelor sunt de oicei diverse certuri apărute pe fondul consumului de alcool.