Sistemul penitenciar a identificat, prin intensificarea măsurilor de prevenire,  o nouă metodă de introducere a obiectelor interzise în locurile de deţinere. "Astfel,  prin folosirea unor aparate de zbor de mici dimensiuni, s-a încercat plasarea unor pachete cu telefoane mobile şi/ sau accesorii ale acestora. Până în prezent, au fost semnalate, de către angajați ai penitenciarelor,  trei astfel de situaţii: Ploieşti, Giurgiu și Miercurea Ciuc", anunță Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Dintre metodele clasice prin care acestea sunt introduse amintim: disimularea în alimentele sau bunurile pe care le primesc de la aparţinători, ascunderea în îmbrăcămintea sau încălţămintea proprie cu ocazia prezentării în faţa organelor judiciare sau la spitalele aparţinând Ministerului Sănătăţii, aruncarea peste gardul unităţii şi preluarea de către deţinuţi, etc.

"Introducerea în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS etc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda", mai anunță reprezentanții ANP.