Deţinuţii încep şi ei şcoala. Dacă iau note bune ies mai repede din puşcărie

Deţinuţii încep şi ei şcoala. Dacă iau note bune ies mai repede din puşcărie

Festivităţile cu ocazia începerii noului an şcolar au avut loc chiar şi în penitenciare. Cei încarceraţi sunt dornici să înveţe, mai ales că notele bune ar putea să le aducă reducerea pedepsei.

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi, 50 de persoane private de libertate s-au înscris la cursurile ciclurilor primar şi gimnazial, în anul şcolar 2011-1012.

Deţinuţii prezenţi la festivitatea de deschidere au asistat la o scurtă ceremonie religioasă, după care le-a fost citit mesajul transmis de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului, inspectorul principal Raluca Dinişor, în anul şcolar 2011-2012 vor urma cursurile ciclului primar 20 de deţinuţi, alţi 30 fiind înscrişi la ciclul gimnazial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cursurile vor fi susţinute de cadre didactice de la şcoala "George Topârceanu" din Mioveni, cu care Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi a încheiat un protocol de colaborare. Aceeaşi unitate de învăţământ va asigura manualele şi va elibera ulterior documentele şcolare ale deţinuţilor care vor absolvi cursurile.

Persoanele private de libertate care vor promova anul şcolar vor beneficia, conform legii, şi de o reducere a pedepsei. "Programa şcolară cuprinde aceleaşi materii ca în toate şcolile din sistemul educaţional românesc"

Două sute de deţinuţi din Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti din judeţul Brăila au început, de asemenea, luni, şcoala, festivitatea de deschidere a noului an şcolar fiind precedată de slujba de Te Deum, oficiată de preotul capelan al unităţii.

După cum sunt împărţiţi pe anii de studii, 48 de deţinuţi sunt elevi în clasele I-IV, 27 elevi în clasa a V-a, 22 în clasa a VI-a, 20 în clasa a VII-a, 23 în clasa a VIII-a, 29 în clasa a IX-a, şase în a X-a, 17 în a XI-a şi opt în clasa a XII-a.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Brăila, Ionel Dincă, ca şi în anii anteriori, pregătirea elevilor va fi asigurată de cadre didactice din cadrul Şcolii de Arte şi Meserii Tichileşti, unitate şcolară care funcţionează în penitenciar.

''Programa şcolară cuprinde aceleaşi materii şi bareme de evaluare ca în toate şcolile similare din sistemul educaţional românesc. În anul de învăţământ 2011-2012 nu avem persoane private de libertate înscrise la cursuri universitare'', a declarat, pentru Agerpres, Ionel Dincă.

Administraţia penitenciarului a pus la dispoziţia elevilor şi profesorilor nouă săli de clasă, o cancelarie, o bibliotecă şi un cabinet de psihoterapie, dar şi rechizitele necesare fiecărui deţinut înscris la şcoală.

Noul an şcolar a început, luni, şi pentru aproape o sută de persoane private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Timişoara.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Timiş, 32 dintre acestea s-au înscris în clasele I-IV, 29 în clasele V-VIII, iar 31 în ciclul liceal.

Deţinuţii vor avea profesori de la o şcoală generală şi de la un colegiu tehnic din oraş.