Detalii incredibile despre modul cum un procuror DNA își instrumenta dosarele. Și-a băgat la pușcărie fostul mentor cu ajutorul denunțului unui infractor dovedit.

Detalii incredibile despre modul cum un procuror DNA își instrumenta dosarele. Și-a băgat la pușcărie fostul mentor cu ajutorul denunțului unui infractor dovedit.

În curtea Direcției Naționale Anticorupție stă să explodeze un nou caz Negulescu, fostul procuror de la Prahova care devenit celebru după abuzurile comise în timpul unor anchete penale. Fostul parlamentar Valer Marian și jurnalistul Eduard Ohanesian a depus la CSM o sesizare împotriva procurorului Ciprian Man, care a condus DNA Bihor și de la începutul acestui an a fost promovat la structura central. În documentul trimis CSM cei doi scriu despre amenințările sub care era făcute anchetele și despre traficul cu dosarele penale ale unor infractori, scăpați de pedepse în schimbul unor denunțuri.

În sesizarea depusă la jumătatea acestei luni ca Man a ajuns în DNA prin intervenția tatălui său și a unor politicieni și magistrați locali, la numai 33 de ani ajungând procuror șef al DNA Bihor. Înainte de acest moment nu se remarcase cu nimic bun profesional. Din perioada petrecută la procuraturile din Beiuș și Bihor martorii își amintesc doar fapte de arme negative. Spre exemplu cei doi scriu că Man avea obiceiul să se îmbete, să se urce noaptea pe un bloc și să își sune o colegă magistrat amenințând că se sinucide dacă aceasta nu vine la el. Un alt episod șocant este acela în care i-a făcut dosar penal de tâlhărie unui vecin care avea singura vină că îl stropise cu noroi pe tatăl procurorului în timp ce conducea un microbuz.  “Foștii șefi și colegi îl caracterizează pe procurorul Man Ciprian drept un individ labil, oportunist, cabotin, frustrat și consumator înveterat de alcool”, scriu Ohanesian și Marian.

A fost instruit personal de Kovesi

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi scriu că după numirea la conducerea DNA Bihor, în decembrie 2013, acesta a fost instruit timp de o săptămână de Laura Codruța Kovesi,  care s-a deplasat personal la Oradea. Ce i-a spus Kovesi  nu știm, dar știm ce a înțeles.  Ciprian Man a dat drumul la abuzuri, conform documentului depus la CSM. “Procurorul Man Ciprian a mai fost susținut în ce privește menținerea în DNA și de către doi judecători care erau membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Aron Mircea și Danileț Cristi Vasilică. Judecătorul Aron era originar dintr-o comună învecinată  și se afla în relații amicale cu tatăl procurorului Man. Judecătorul Danileț s-a cunoscut și s-a împrietenit cu procurorul Man în perioada în care a deținut funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Oradea. După instalarea în fruntea Serviciului Teritorial Oradea al DNA, procurorul Man a fost susținut în mod substanțial și permanent de către procurorul șef Laura Codruța Kovesi, care nu a ținut cont de nicio sesizare și de nicio plângere penală formulate împotriva sa”, scrie în sesizarea ajunsă la CSM.  

A distrus cariera a patru judecători din răzbunare

 Unul dintre cele mai șocante cazuri este acela în care procurorul Man a distrus cariera a patru judecători din Bihor, doar că aceștia au fost implicați în schimbarea din funcție a unei apropiate de a lui. Dosarul prin care aceștia au fost trimiși în judecată a fost instrumentat de Ciprian Man, dar surpriză: “Dosarul a fost restituit la DNA pentru grave carențe de drept material și procesual printr-o decizie a Curții de Apel Cluj, care a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar ulterior a fost preluat de structura centrală a DNA, care a dispus recent clasarea cauzei, cu motivația că faptele nu există ( printr-o ordonanță emisă în data de 6 aprilie 2017, în dosarul nr. 331/P/2016). După trimiterea în judecată judecătorii susmenționați au fost suspendați din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii”. Problema este cine răspunde pentru distrugerea carierei a patru judecători care s-au dovedit nevinovați. Probabil că nimeni.

Și-a băgat la pușcărie mentorii care l-au trimis în magistratură

Man nu s-a abținut nici de la a face înțelegeri cu infractori dovediți, o pratică care însă s-a tot întâlnit în ultimii ani în anchetele instrumentate de DNA. “Astfel, într-un dosar penal (18/P/2012) pe care l-a instrumentat avocaților Sava Ioan și Sava Ana Daniela, foștii săi îndrumători, pentru trafic de influență, și în care aceștia au fost condamnați definitiv la pedepse de 3 ani închisoare cu executare respectiv la 3 ani de închisoare cu supraveghere , procurorul Man Ciprian a realizat o înțelegere frauduloasă cu inculpatul Romocsa Morar Ionel, care era acuzat de 6 infracțiuni de complicitate la furt, după ce anterior fusese condamnat pentru 24 de astfel de infracțiuni”, scriu cei doi.

A cerut trecerea unui dosar la un procoruror care sa înceteze urmărirea penală

Povestea acestui dosar este fabuloasă și arată un mod de gândire care nu poate decât îngrozi un om. Conform unei sesizări a prim-procurorului Vasile Popa de la Parchetul de pe lângă judecătoria Oradea, Ciprian Man l-a căutat pe acesta la începutul anului 2013 și i-a solicitat mutarea dosarului lui Romocsa de la procurorul care se ocupa de el la un altul indicat de el. Motivul? Procurorul care se ocupa de dosar intenționa să îl trimită în judecată, dar Man avea alte interese de la infractor. Așa că avea nevoie ca acesta să fie scăpat pentru a depune mărturie la dosarul soților Sava, cei care îl ajutaseră la începutul carierei. “Văzând în continuare că prim-procurorul Popa nu era hotărât să dea curs solicitării sale, procurorul Man a invocat că învinuitul Romocsa era important pentru DNA Oradea și doreau să-l ajute fiindcă, într-un dosar instrumentat de DNA avocatului orădean Sava Ioan, i-au făcut promisiunea că nu va mai fi trimis în judecată și nu va risca condamnarea la o pedeapsă cu executare dacă face un denunț împotriva fostului său apărător. Avocatul Sava fusese trimis în judecată în baza acelui denunț pentru trafic de influență, iar dosarul se afla atunci pe rolul Curții de Apel Cluj, în prima instanță, și, dacă procurorii DNA nu-si țineau promisiunea făcută denunțătorului, riscau să se deconspire această colaborare frauduloasă cu un infractor și să fie achitat inculpatul susmenționa”, scrie în sesizarea de la CSM. Într-un final prim-procurorul Popa a acceptat mutarea dosarului la un alt procuror, care l-a scos de sub urmărirea penală pe Romocsa iar acesta din urmă și-a respectat înțelegerea cu DNA. Astfel soții Sava au fost condamnați pe denunțul depus de un infractor dovedit (mai fusese condamnat pentru 24 de infracțiuni în urmă cu câțiva ani), la initiative procurorului DNA Man, pe care îl ajutaseră la începutul carierei. Sesizarea despre abuzurile procurorului Ciprian Man, care acum lucrează la structa central a DNA, se află deja la Consiliul Superior al Magistraturii.