Noi detalii cutremurătoare ies la iveală din dosarul procurorilor DIICOT care cercetează azilele din Voluntari, Ilfov. După ce că erau înfometate, agresate și umilite, victimele erau lăsate fără venituri și chiar fără locuințe. Procurorii au constatat că banii erau retrași de pe cardurile pensionarilor, de la bancomat, iar angajații centrelor puneau la cale vânzarea sau închirierea caselor.
ai multe interceptări date publicității din dosarele penale întocmite de DIICOT la azilele din Voluntari arată că, pe lângă înfometare, agresiuni fizice și batjocură, victimele erau lăsate fără pensii și, uneori, chiar fără locuințe, conform Buletin de București.
Procurorii DIICOT au relatat, în documentele întocmite în cadrul acesteianchete, că angajați din azile scoteau banii din conturile bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități pe care trebuiau să le îngrijească.
Mai mult, au descoperit că lucrătorii puneau la cale vânzarea unor locuințe „deținute de persoane lipsite de capacitate civilă sau cu diferite probleme psihice, sens în care aceasta face demersuri de a obține calitatea de tutore sau curator în vederea vânzării acestor bunuri”.
Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, ar fi câștigat peste 3,7 milioane de lei. Procurorii au stabilit că banii obținuți din exploatarea persoanelor vulnerabile erau cheltuiți pe droguri, prostituate şi lăutari.
Angajații centrelor ridicau banii de pe carduri
Procurorii DIICOT au dat detalii despre modul în care managerii azilelor luau banii din pensiile celor pe care ar fi trebuit să îi îngrijească.
Manager: Deși la început de lună am putut să fac și nici lu’ ăsta nu i-a mai intrat banii, lu’ Cristinoiu. Deci cred că a făcut împuțita aia ceva. Ăia, 10 milioane, uite, când nu ai… Interogare sold… Hai să-i dau pe chitanță, să vedem. Uite, tranzacția nu a fost efectuată. Deci nici chitanțe nu-mi dă.
Angajat: Am înțeles. Păi o să-i sun p-ăștia ai ei, să vedem ce zice, dacă a umblat la ceva, că nu mai…
Manager: Nu știu. S-o luăm să vii cu ea la bancă? Adică n-am scos decât, mi se pare 1800 sau 1900 de lei. Până la 3000 trebuia să-i mai intre. D-aia zic căăăă…
Angajat: Da, știu ce zici.
Discuția despre vânzarea locuinței unei victime
Manager: Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă…, apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.
Doamnă: Îhî! Îhî!
Manager: Că mai repede scăpăm de ăla decât de …
Doamnă: Îhî! Îhî!
Manager: Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.
Doamnă: Unde e? Unde este?
Manager: Ăăăă…, pe Gârleni, unde e bre!? Ieși încolo înspre Bragadiru, în Ghencea.
Manager: …și dacă nu sunt bani!? Și să-l închiriez, să mă doară capul…
Doamnă: A…!
Manager: Vino că s-a stricat nu știu ce, vino că m-a inundat vecinul…, vino că m-a inundat … (indescifrabil).
Doamnă: Da, păi eu nu l-am vândut pe ăla cu patru camere, tot de-aia!? Zic:”ia, că-l vindem, și scăpăm! Bine, e luat în rate, nici nu merită să mai stai să plătești ratele.
Manager: Adică…și știi cum e! Mă mai salvează pe mine să-l mai mânjesc pă omul ăsta cu ceva. Până rezolv și cu Ștefăneștiul, până rezolv și cu Oltului. Mai mă agăț și eu de ceva, că na! Cică e vreun 80.000.
Doamnă: Bine, mă, fetiță!
Manager: 70-80, cică așa ar fi prețul p-acolo.
Doamnă: Da! Păi… Să ne documentăm, vedem ce e acolo și … E nerenovat, nu? Nu e renovat.