Detalii care dau bătăi de cap oamenilor de știință. Riscul infectării cu coronavirus la copii

Epidemiologul Johns Hopkins Bloomberg de la Școala de Sănătate Publică din Statele Unite, a afirmat că nu se știe deocamdată cât de mult transmit copiii coronavirusul.

Potrivit specialiștilor noul coronavirus afectează mai puțin copiii.

Un studiu, efectuat pe 44.000 de cazuri confirmate în orașul Wuhan și în împrejurimi la jumătatea lunii februarie, a arătat că grupul de vârstă între 10 și 19 ani a constituit doar un procent din infecții.

Specialiștii atrag atenția însă că acest lucru nu înseamnă că sugarii, copiii mici și adolescenții nu sunt purtători ai SARS-COV 2

Riscul deceselor din cauza COVID-19, la categoria de vârstă 0-9 ani este de zero la sută, iar la categoria 10-19 ani de 0,2 la sută.

„Din motive necunoscute, copiii au rareori simptome severe atunci când sunt infectați cu SARS-COV 2”, au declarat specialiștii chinezi, în urma studiului.

„Copiii se infectează cu virusul, dar nu par să se îmbolnăvească sau să moară. Ceea ce nu știm este cât de mult transmit acești copii asimptomatici sau ușor simptomatici. Acest lucru este esențial pentru înțelegerea rolului lor în epidemie”,  a declarat Justin Lessler.

Există mai multe teorii cu privire la motivul pentru care copiii, în special cei mici, sunt mai puțin predispuși la forme grave ale bolii.

„Copiii văd atât de multe boli în primii ani de viață încât sistemele lor imunitare sunt reglate și răspund bine la infecții noi”, a comentat Sharon Nachman, șeful Departamentului de Bolii Infecțioase pediatrice de la Spitalul pentru Copii din Stony Brook, din statul New York.

Experții în sănătate publică estimează că adevăratul număr de infecții – multe cu simptome ușoare sau fără simptome – este mult mai mare decât se știe.

În opinia Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, copiii nu par să prezinte un risc mai mare de COVID-19 decât adulții. Deși simptomele COVID-19 sunt similare la copii și adulți, copiii cu coronavirus confirmat au prezentat în general simptome ușoare.

,,Deocamdată nu se știe dacă unii copii pot avea un risc mai mare de îmbolnăviri grave, de exemplu, copiii cu condiții medicale subiacente și nevoi speciale de asistență medicală. Sunt multe lucruri de învățat despre impactul bolii asupra copiilor”, a precizat CDC

Potrivit statisticilor, cel mai tânăr pacient din lume cu coronavirus este un nou născut din Londra, care a luat de la mama virusul, potrivit 360medical.ro