Noi detalii în cazul asasinării cuplului Skripal. Ce ascundeau telefoanele suspecților? Scandalul spionilor ruși a luat o nouă față

Noi detalii despre asasinarea cuplului Skripal au fost descoperite în urma unei analize amănunțite a datelor salvate pe telefoanelor celor trei suspecți.

Într-o serie de investigații anterioare, publicațiile Bellingcat și Insider au identificat cei doi suspecți-cheie în intoxicația cu Novichok a lui Sergey și Yulia Skripal și moartea ulterioară a lui Dawn Sturgess. Am identificat cei doi suspecți, care au călătorit sub identitatea falsă a lui Alexandru Petrov și Ruslan Boshirov, ca ofițeri de informații militare ruse Anatoli Chepiga și Dr. Alexander Mishkin, ambii având rang de colonel și ambii fiind posesori ai celui mai înalt premiu militar din Rusia.

Bellingcat a identificat ulterior un al treilea ofițer care ar fi călătorit la Londra în timpul operațiunii de otrăvire de la Salisbury, sub identitatea lui Serghei Fedotov. Au stabilit că numele său real este Denis Sergeev și că rangul lui nu era mai mic decât „colonel” demonstrând în final că era, de fapt, general., și probabil a coordonat întreaga operațiune.

În timp ce rolul exact al lui Sergeev în operațiune nu era cunoscut, luând în considerare vechimea sa și modelul operațiunilor internaționale anterioare, au apreciat că el era în poziția superioară a lui Chepiga și Mișkin și era probabil responsabil de coordonarea operațiunii Salisbury.

Noile „jurnale” obținute de la un număr de telefon înregistrat în numele persoanei „Sergey Fedotov” le-au permis să analizeze dispozitivul lui Denis Sergeev - inclusiv apelurile și conexiunile de date - în perioada mai 2017 - mai 2019. S-a reușit și tranformarea metadatei de identificare a celulelor pe care au  reușit să le transforme în locații geografice recreeând astfel traseul lui Sergeev.

Aceste mișcări au fost atât în ​​Rusia, cât și în străinătate. Bellingcat a obținut înregistrările metadatelor telefonice de la un informator care lucra la un operator rus de telefonie mobilă, care era convins că nu a încălcat nici o lege privind confidențialitatea datelor din cauza faptului că persoana căreia i sa înregistrat acest număr de telefon nu există, de fapt.