Destrăbălare de Progresism la dezbaterea Biden-Sanders

Destrăbălare de Progresism la dezbaterea Biden-Sanders

Joe Biden și Bernie Sanders, ultimii doi candidați Democrați rămași în cursa pentru prezidențialele din noiembrie, s-au duelat duminică noaptea, într-o risipă fără limite de promisiuni marxiste.

Comitetul Național Democrat a anunțat săptămâna trecută că mută dezbaterea din Arizona, unde fusese inițial programată, în studiourile CNN din Washington, pe fondul temerilor provocate de epidemie.

Singurele persoane prezente în sală au fost cei doi candidați și trei moderatori ai CNN.

După victoriile detașate din Carolina de Sud și apoi din majoritatea statelor care au organizat alegeri primare în Super Tuesday, Biden câștigase marțea trecută și în Michigan, Mississippi, Missouri și Washington. Astfel că s-a prezentat la dezbatere „dopat” de aceste victorii care îi conferă pentru moment un avans confortabil de 150 de delegați în fața lui Sanders.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, senatorul independent de Vermont a înțeles că își joacă una dintre ultimele sale șanse, așa că s-a dezlănțuit.

Tensiunea din studio a făcut ca în scurt timp cei trei moderatori ai CNN să scape dezbaterea din mâini.

Conform programului, prima jumătate de oră a fost dedicată epidemiei de coronavirus.

Previzibil, atât Biden cât și Sanders au criticat abordarea inițială a lui Trump. Biden a încercat să facă o paralelă cu modul în care Barack Obama a gestiona criza de Ebola și a dat asigurări că el, ca fost vicepreședinte, ar folosi această experiență în actualele condiții.

La rândul său, Sanders a folosit în mai multe rânduri epidemia de coronavirus ca prilej pentru a sublinia „hibele” sistemului de sănătate al Statelor Unite, pledând pentru programul pe care îl propune el, numit Medicare for All.

Ambii candidați s-au angajat ca, într-o situație similară, să nu decreteze carantinA națională, dar să folosească armata pentru a ajuta la rezovarea crizei.

Rivalii au fost totuși în dezacord atunci când s-a pus problema unei „pedepse” aplicate Chinei pentru că a indus în eroare comunitatea internațională, ascunzând epidemia în prima ei fază.

Sanders a declarat că nu este momentul să fie pedepsită China dar l-a criticat pe Trump pentru că a elogiat Beijingul în privința modului în care a gestionat epidemia.

„Este trist că avem un președinte care ignoră comunitatea internațională”, a spus Sanders.

Pe de altă parte, Biden a declarat că SUA ar fi trebuit să „unească lumea” și să trimită experți în China pentru a face cercetări despre coronavirus încă de la semnalarea primelor cazuri.

Cei doi septuagenari au fost întrebați de realizatori ce ar face fiecare pentru a-și proteja sănătatea, dat fiind că epidemia este mai letală pentru persoanele în vârstă.

Sanders, de 78 de ani, a declarat că deși îi plac mitingurile, campania sa va consta mai ales în „muncă la domiciliu”, organizând dezbateri video „la gura focului”.

Biden, de 77 de ani, a profitat de ocazie pentru a aminti de recenta criză cardiacă a lui Sanders, adăugând că el, personal, are o stare de sănătate bună și își va muta locul de muncă acasă.

Odată epuizat subiectul epidemiei, moderatorii l-au întrebat pe Biden dacă va face apel la susținătorii săi să-l sprijine pe Sandes, dacă acesta va câștiga.

„Îmi face viața grea”, a recunoscut Biden, care a adoptat o atitudine ostentativ mărinimoasă: „Dacă Bernie va fi candidat, nu doar că îl voi susține, dar voi face campanie alături de el” și a adăugat: „Sper să facă la fel pentru mine”.

La fel, Sanders s-a angajat să-l susțină pe Biden pentru a-l învinge pe Trump, pe care l-a numit „mincinos patologic..., rasist, sexist..., homofob” și „președintele cel mai periculos din istoria acestei țări”.

O altă secțiune interesantă a dezbaterii a fost dedicată chestiunilor progresiste, dragi ambilor candidați.

Subliniind că femeile reprezintă jumătate din populația americană, Sanders a declarat că guvernul său va reflecta acest lucru. De asemenea, el a acuzat sprijinul din trecut al lui Biden pentru amendamentul Hyde, care împiedică clinicile care efectuează avorturi să primească finanțare federală, adăugând că crede în „dreptul femeii” de a alege.

Biden a preluat și el promisiunea unui guvern în care cel puțin jumătate să fie femei și a supralicitat, angajându-se să numească prima femeie de culoare la Curtea Supremă și să-și ia ca vicepreședinte o femeie.

Moderatorii s-au întors atunci către Sanders, să-l întrebe dacă și el va face la fel: „foarte probabil”, a afirmat acesta.

Ambii candidați și-au luat angajamente față de imigranții care trăiesc ilegal în Statele Unite. Biden a promis că nimeni nu va fi expulzat în primele sale 100 de zile de mandat, adăugând că după aceeea expulzările se vor face doar pentru infracțiuni comise în Statele Unite (ca și cum pătrunderea frauduloasă nu arnfi infracțiune).

Sanders a declarat că încă din prima zi de mandat va restabili statutul jurudic al tinerilor și părinților în cadrul programului DACA. El a promis că va pune capăt raziilor făcute de ICE (agenția de imigrație a SUA) și o reformă globală a imigrației care să cuprindă o „cale spre cetățenie pentru 11 milioane de imigranți fără documente”, care trăiesc ilegal în Statele Unite.

Sanders a făcut presiuni pe Biden în problema schimbării climatice, afirmând că reticența fostului vicepreședinte de a se angaja „să transforme sistemul nostru energetic într-unul fără combustibili fosili”.

La rândul său, Biden l-a atacat pe Sanders pentru laudele sale recente la adresa programului educațional al fostului dictator cubanez Fidel Castro și la adresa regimului comunist din China.