Destinul crunt a lovit fatal, dar legenda unor mari artişti merge mai departe

Destinul crunt a lovit fatal, dar legenda unor mari artişti merge mai departe

Un avion de tip Tupolev-154, care avea la bord 84 de pasageri și opt membri ai echipajului, se prăbuşea la 25 decembrie 2016 în Marea Neagră, la scurt timp după ce decola de la Soci (Rusia). La bordul aeronavei se aflau și 64 de membri ai Ansamblului Aleksandrov, cântăreţi dansatori, inclusiv conducătorul acestuia, Valeri Halilov. Aceasta era ştirea care cădea ca trăsnet în Rusia şi în toată lumea, pentru că în accidentul aviatic muriseră artiştii Corului Armatei Roșii, care cuceriseră lumea cu Kalinka și Katyusha.

La 5 luni distanţă de acel eveniment negru, emoţia unei alte ştiri îi cutremură pe toţi cei care i-au apreciat pe artiştii ruşi din Ansamblul Aleksandrov. Legenda lor continuă. Marele Cor al Armatei Roşii revine în lumina reflectoarelor şi va străluci iar şi la Bucureşti, în noua sa formulă, într-un concert special la Sala Palatului. La 17 noiembrie, românii vor avea ocazia să vadă „The Great Revival”, Marea Renaștere, un titlul care spune totul despre zbuciumul sufletesc şi respectul unor oameni pentru memoria foştilor colegi de scenă.

Nu degeaba, anul trecut, după consumarea dramei imense, preşedintele Vladimir Putin a declarat ziua de 26 decembrie zi de doliu național în Rusia. Într-adevăr, era o pierdere imensă pentru cultura rusă, dar și pentru întreaga lume. Corul a devenit un simbol al Uniunii Sovietice şi mai apoi al Rusiei de astăzi cântând melodii populare rusești, imnuri creştine, arii de operă, dar şi muzică contemporană, atât în fața audiențelor din patria natală cât și pe renumite scene internaționale. Repertoriul lor include piese celebre precum: Katyusha, Kalinka, Cântecul luntrașului de pe Volga și Ave Maria. Numele acestui ansamblu este dat de primul său dirijor, Alexander Vasilyevich Alexandrov. Numele său oficial a fost schimbat în 1998 în Ansamblul academic de dans şi cântec al armatei ruse denumit după A. V. Alexandrov sau, mai pe scurt, Ansamblul Academic.

O echipă disciplinată

 Primul dirijor al acestui cor, Alexander Alexandrov, s-a născut într-o familie de țărani.  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a susținut peste 1.500 de spectacole pe fronturile sovietice, motivând trupele militare care urmau să plece la razboi, la inaugurarea buncărelor, a aeroporturilor, dar și în spitale.  După moartea lui Alexander Alexandrov, ansamblul a trecut sub conducerea fiului său, Boris Alexandrov. Sub conducerea acestuia, ansamblul a câștigat faimă în afara Uniunii Sovietice mergând din turneu în turneu prin întreaga lume. Boris Alexandrov a transformat întreg ansamblul într-o echipă foarte disciplinată. Dirijorul își poziționa membrii corului astfel încât aceștia să nu poată urmări cu toții un singur dirijor, ci el obișnuia să coboare de pe scenă lăsând întreg ansamblul să se descurce singur, uimind astfel spectatorii.

Într-un show din Canada, i-a lăsat pe aceștia să se descurce fără dirijor timp de jumătate de oră, acesta fiind unul din șiretlicurile pentru care acesta este cunoscut. ”Membrii Ansamblului erau atât de disciplinați și cu experiență încât ei puteau simți ritmul simultan și puteau să cânte și să danseze împreună din automatism, fără a avea nevoie de un dirijor”, a povestit unul dintre membri, pentru revistarespiro.ro

Concertul de la Berlin

În 1948 ansamblul a concertat la Berlin – care era încă în ruine după cel de-al Doilea Război Mondial – acesta fiind un concert pentru pace la care au participat 30.000 de persoane. Dacă înainte de război corul avea 200 de membri, numărul acesta a scăzut dramatic după acest concert la numărul de 60 de cântăreți profesioniști și a revenit la repertoriul dinainte de război, plin de armonie și relaxare, lăsând în urmă muzica militară menită să motiveze armatele în crâncenul război. Acest concert a încununat un turneu intensiv pe care ansamblul l-a avut în multe orașe din Rusia, Cehoslovacia, Polonia și Germania, toate având un numitor comun: pacea. 

În 1990, mai scrie revistarespiro.ro, ansamblul a participat în concertul intitulat Zidul al artistului Roger Waters, fost membru al formației Pink Floyd. Ei au cântat atunci un cântec anti-război: Aduceți băieții înapoi acasă.

Ovațiile din Canada

În repertoriul Ansamblului se găsesc peste 2.000 de piese, iar în funcție de locația și perioada în care are loc spectacolul sunt alese lucrările cele mai reprezentative. Spre exemplu, în Canada, când corul a cântat Imnul național al Rusiei și oamenii s-au ridicat în picioare în semn de respect, corul a continuat cu Imnul național al Canadei, în ovaționarea publicului.  Până în 1969, uniforma standard a corului, soliștilor și a orchestrei era tunica împreună cu pantalonii de călărie. De la 1 ianuarie 1970, aceasta a fost schimbată într-o uniformă militară de paradă, ce conține epoleții și gradele militare ale fiecărui membru.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News