„Destine Artistice, Țipoia și Tzipoia”

„Destine Artistice, Țipoia și Tzipoia”

Galeria Romană propune iubitorilor artei plastice un eveniment de excepție: expoziția „Destine Artistice, Țipoia și Tzipoia”. Este povestea pe pânză a doi mari artiști, tată și fiu

În data de 24 mai 2016, de la ora 19.00, Galeria Romană, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va deschide expoziţia aniversară: „Destine Artistice, Țipoia și Tzipoia”. Este un eveniment emoționant, pentru că lucrările lui Alexandru Țipoia vor fi expuse alături de cele ale fiului său, George Tzipoia. Evenimentul va fi prezentat de Sever Voinescu, redactor șef al revistei Dilema Veche.

Unul dintre cei mai importanți artiști ai generației sale

Alexandru Țipoia (1914-1993) este unul dintre cei mai importanți artiști români ai generației sale. Artistpictor complex, exhaustiv, având o atracție specială pentru desen, a făcut de asemenea sculptură, gravură, tapiserie, broderie, restaurare de pictură murală în biserici monumente istorice, frescă religioasă, ceramică, mozaic, artă decorativă.

FOTO;Alexandru Țipoia - „Autoportret”

Ion Frunzetti, în 1946, în cronica sa plastică din „Lumea”, făcând referinţă la expoziţia pictorului de la Atheneul Român, o caracterizează drept: „interesantă experienţă constructivistă, care scapă etichetărilor de conveninent... Pusă pe compartimentare geometrică a formei, pe segmentare grafică, lucidă, intelectuală, pictura sa e o inginerie interesantă, supusă unui fond temperamental care captivează... Departe de a fi ajuns la o formulă, pe care să o considere reţetă universală, confecţionând la infinit după indicaţiile ei, Ţipoia preferă să păstreze fiecărui tablou caracterul de experienţă.”

Continuitate

George Tzipoia este fiul pictorului Alexandru Țipoia, născut la 6 mai 1945, în București. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice din 1967, la clasa profesorului Traian Brădean. Are multe participări la numeroase expoziții colective și o serie de expoziții personale la Geneva. Este autor și editor al primului album monografic „Alexandru Țipoia” (apărut în Elveția și Franța), precum și al volumelor „Centenar Alexandru Țipoia” și „Muzica în Arta lui Alexandru Țipoia”, editat de ICR.

FOTO: Lucrări ale maestrului George Tzipoia

Expoziţia de la Galeria Romană, din Bulevardul Lascăr Catargiu, nr 1, Piaţa Romană, sector 1, Bucureşti, va rămâne deschisă până duminică, 19 iunie 2016. Programul de vizitare este de luni până vineri, 10.00-18.00, și sâmbăta, 10.00-15.00.