Nouă destinație turistică în România. Deșertul post-industrial renaște incredibil

Valea Jiului. Sursă foto: Dreamstime

Valea Jiului cucerește românii. Zone miniere de acolo devin o nouă destinație turistică, care încep să atragă investitori, dar și atenția turiștilor.

O nouă destinație turistică apare în România. Orașele din Valea Jiului, care timp de decenii au fost dependente exclusiv de industria cărbunelui, sunt acum atracții turistice pentru cei care doresc să descopere peisaje pitorești.

Valea Jiului are o nouă destinație turistică

În Lupeni, perspectivele de dezvoltare vin dinspre stațiunea Straja, situată la doar șapte kilometri distanță. Fostul oraș minier începe să se transforme într-o destinație turistică. De exemplu, un complex de garsoniere folosite odinioară de muncitori este acum printre cele mai căutate locuri de cazare. La fel ca în stațiunile din străinătate, turiștii au acces la transport până sus, la pârtie.

„Avem două microbuze cu care facem acest lucru gratuit, în prețul camerei, nu mai urcă sus în Straja datorită condițiilor noastre și datorită locului, au ce să-și cumpere, ce să vadă”, a declarat Radu Dronca, investitor în domeniul turismului, pentru stirileprotv.ro.

Potențial, indiferent de anotimp

Tot în aceeași regiune a țării, în Valea Jiului, Petrila atrage și ea turiști. Comunitatea a fost puternic afectată de exploziile miniere din 2008, în urma cărora 13 oameni și-au pierdut viața. Câțiva ani mai târziu, în 2015, a fost scos ultimul vagon de cărbune din subteran.

În prezent, mina poate fi explorată de către turiști, iar ghidul este un fost salvator minier care a supraviețuit exploziilor.

„Sunt povești pe care le-am trăit 27 de ani în subteran, nimic nu e inventat, sunt doar realități și sunt foarte mulți care vin. Sunt peste 10.000 care vin în fiecare an”, spune Cătălin Cenușă, ghid turistic, pentru aceeași sursă.

La Petrila, acum doi ani, era o lipsă de spații de cazare, însă recent a fost inaugurat un hotel cu 80 de camere. Această zonă din Valea Jiului are un potențial turistic imens, atât în timpul iernii, cât și în timpul verii.

„Vin turiști din toată țara. Și străini avem foarte mulți, suntem foarte aproape de Voineasa, stațiunea turistică Parâng, foarte aproape, și Straja, care e la 40 de minute”, a declarat Marius Iordache, reprezentant hotel.

Sursă foto: Dreamstime

Se construiesc noi spații de cazare

La Uricani, în cealaltă parte a Văii Jiului, sunt în prezent în curs de construcție noi facilități de cazare. Pe o halda de steril se va dezvolta un spațiu special pentru cei care preferă camping-ul, echipat cu toată infrastructura necesară. În termen de doi ani, se estimează finalizarea unui nou drum montan care va conecta Valea Jiului cu zona Gorjului și Băile Herculane.

 „Pentru noi este o gură de oxigen acest drum, bineînțeles că turiștii vor fi curioși să meargă pe acest drum, mai ales că este un drum deosebit de frumos”, spune Emil Părău, investitor în turism.

În prezent, în Valea Jiului mai activează aproximativ 2.000 de mineri, în comparație cu zecile de mii din anii '90.