Editura Evenimentul si Capital

Despre sinuciderea programată a pădurii mute

Jurnalistul Virgil Burlă.
Autor: | | 8 Comentarii | 1102 Vizualizari

Bătăliile politice ale momentului lasă în umbră un proiect de lege dorit de mulți, dar sabotat de inițiați. Este vorba de noul Cod silvic. Amendamentele aduse în vară vechiului proiect au ca scop păstrarea actualei legislații, normă care convine de minune ”rechinilor de pădure”.

Altfel spus, inițiativa a 38 de deputați PSD din vara tocmai trecută prin care se propunea, nici mai mult nici mai puțin, construcțiile așa zis turistice în inima pădurilor a fost o capcană. Jocul la cacealma nu a fost inventat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis ”Berlusconi de Pitești”, dar a fost pus în practică de acesta atunci a propus o serie de amendamente la Codul Silvic, potrivit căruia, pădurile vor putea fi incluse în intravilan cu destinație turistică. Vorba domniei sale, ”nimeni nu-i nebun să taie toată pădurea”.

Corect. Nimeni nu-i nebun să taie și să construiască unde este imposibil de construit din cauza terenului accidentat. Însă, penalul ”Berlusconi de România” nu duce lipsă de inspirație: propune imposibilul și lumea care, inevitabil, include colegii parlamentari, se revoltă și votează împotrivă. Iacă așa, o lege expirată care-i convine de minune rămâne în vigoare câteva luni, fix cât să-și aranjeze ultimele afaceri.

Dar interesul pentru orice exploatație forestieră este enorm așa că, recent, alți 127 de berlusconi pesediști, în frunte cu ministreasa ”Doina Fă Pană” și primul ministru, au propus, din nou, modificarea Codului silvic. Principalele schimbări care au generat dezbateri intense privesc excluderea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a păşunilor împădurite şi a perdelelor forestiere de protecţie, lucru care dă ”verde” la vânzarea unor terenuri demult râvnite.

În mai puțin de o săptămână vom avea un nou Cod silvic care ocrotește tăierile ilegale și exploatările abuzive, lege care va fi votată de parlamentarii aleși prin voia neamului. Grozăvia se întâmplă în condițiile în care, în ultimii opt ani, s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri. Un raport aproximativ al Curții de Conturi relevă că, în ultimii 20 de ani, nivelul tăierilor ilegale de păduri s-a ridicat 80 milioane metri cubi lemn, pagubele fiind de peste 5 miliarde de euro.

SUMAL - sistemul de urmărire a masei lemnoase prin satelit - este operaţional din 2008, dar din 8 octombrie 2014 se promite a fi extins la nivel național, după ce a fost testat pe câteva județe. Teoretic, el va permite verificarea în timp real a tăierilor din păduri şi a transporturilor de lemn. Practic, el va fi amânat.

O vorbă din popor spune că ”pădurea este mută”. Altfel zis, pădurea suportă multe. Inclusiv o lege care o condamnă la moarte.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI