Despre cum vrea Binomul să-i ia lui Liviu Dragnea robinetul cu bani ca să i-l dea lui Mihai Tudose. România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Despre cum vrea Binomul să-i ia lui Liviu Dragnea robinetul cu bani ca să i-l dea lui Mihai Tudose. România lui Cristoiu

Autor: | | 4 Comentarii | 7766 Vizualizari

Despre folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote, am mai scris și am mai zis. N-am nici o îndoială că majoritatea celor înhățați de DNA sînt corupți. De exemplu, n-am nici o îndoială că Liviu Dragnea, în setea sa nemăsurată de avere, a făcut tot felul de combinații la marginea legii sau chiar ilegale. Cum n-am nici o îndoială că, cu rare excepții, averile uriașe de după decembrie 1989, a căror carieră începe chiar din primele zile postdecembriste (Alex Stoenescu a dezvăluit într-o carte solidă documente care arată că în ianuarie 1990, în timp ce noi ne luptam cu Perestroikismul autohton, la Ion Iliescu veneau, spre semnare, măsuri menite a transfera avuția națională de la Stat la noii îmbogățiți).

Lupta împotriva corupției – din care face parte pedepsirea celor înavuțiți fără măsură pe seama statului – presupune însă slujirea unui ideal și nu a unor interese politico-mafiote. Mai ales în privința sancționării prin Justiție a celor vinovați, Lupta împotriva corupției presupune evitarea oricăror implicații politice atît ale anchetelor penale, cît și ale proceselor. Cea mai mică abatere de la această regulă are drept rezultat compromiterea luptei împotriva corupției. Operațiunile DNA, parte din Implicarea SRI în politică, n-au nici o legătură cu această condiție.

Prin făurirea faimosului Binom SRI-DNA, activitatea DNA a stat din 2013, mai precis de cînd la șefia instituției a venit Codruța Kovesi, unealta lui Florian Coldea de pe vremea cînd fata lui tata era parașatută de Traian Băsescu din postura de mărunt procuror de provincie, în postura de ditamai procurorul general. Speriata de bombe din provincie a fost luată de Florian Coldea sub aripa sa ocrotitoare. Fără atotputernicul de la SRI, Codruța Kovesi ar fi capotat la puțin timp de la instalarea într-o funcție pîndită de sute de primejdii.

Dependentă de Florian Coldea, inclusiv în relația cu presa, Codruța Kovesi a fost pînă la debarcarea generalului unealta prin care generalul a folosit lupta împotriva corupției pentru a deveni cel mai puternic om din țară. DNA s-a transformat în Divizia Penală a SRI. Un mijloc de implicare a DNA în răfuieli politico-mafiote îl constituie ținerea dosarelor la dospit pentru a fi folosite atunci cînd e nevoie. Cazul Sevil Shhaideh- Rovana Plumb e o strălucită dovadă. Potrivi Comunicatului dat de DNA e vorba de o Hotărîre de guvern din 2013. Dacă Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au comis ilegalități în promovarea Hotărîrii, rămîne să dovedească Justiția.

Oricum contestarea dosarului pe motiv că o decizie a CCR interzice anchetarea actelor guvernamentale nu stă în picioare, după părerea mea. Decizia CCR se referă la judecarea penală a oportunității. Dacă însă în inițierea și promovarea măsurii guvernamentale se comit ilegalități DNA poate acționa. Ar fi trebuit dibuit asta de presă în faptul că DNA nu s-a legat de cei care au semnat Hotărîrea, de la premierul Victor Ponta pînă la membrii Guvernului. Nu s-a legat nici de Liviu Dragnea. Deocamdată - lasă impresia anchetatorii - sînt dovezi doar în privința celor puși sub acuzare. Dacă Sevil Shhaideh, pentru a-și salva pielea, va mărturisi c-a fost pusă de Liviu Dragnea, dar mai ales dacă va și dovedi asta, atunci va fi înhățat și președintele PSD.

Asemănător, dacă Liviu Dragnea mărturisește și dovedește că Victor Ponta a știut de ilegalități și probează asta, atunci ar putea fi convocat la DNA ca suspect și fostul premier. Repet, pînă la proces sau pînă la dezmințirile date de Sevil Shhaideh, nu-mi permit să mă pronunț asupra dosarului.

Pot însă să mă pronunț asupra temeiurilor politice ale declanșării operațiunii acum. Suspiciunea rezonabilă că e vorba de un dosar ținut la dospit și scos din cuptor abia acum, pentru a rezolva chestiuni politice, e întărită de întrebarea: Dacă aceste lucruri se știau mai demult de ce n-a fost invocată Hotărîrea în decembrie 2016, cînd Klaus Iohannis avea nevoie de argumente pentru a nu o desemna pe Sevil Shhaideh? Documentele există din 2013. Să nu-mi spună DNA că nu i le-a livrat SRI încă de la vremea respectivă. Așadar întrebarea esențială a Scandalului nu e dacă Dosarul e corect sau nu, ci De ce acum? O întrebare ducînd inevitabil la alta, obișnuită deja în cazul așa zisei lupte împotriva corupției: Ce răfuieli politico-mafiote ascunde Operațiunea DNA?

Sînt două întrebări la care presa independentă, cea care a mai rămas necotropită de Deep State, a răspuns invocînd bătălia pe viață și pe moarte în jurul persoanei fizice a Codruței Kovesi. Și anume că în fața perspectivei de a avea un Raport devastator din partea Inspecției judiciare a CSM, șefa DNA s-a gîndit să contracareze agățîndu-l pe Liviu Dragnea.

Acest răspuns se întemeiază pe o teză diversionistă lansată de Sistem și înghițită pe nemestecate chiar și de presa independentă:

Codruța Kovesi acționează de capul ei, fără a ține cont de nimeni și de nimic. În sprijinul acestei teze diversioniste e convocată teza potrivit căreia Klaus Iohannis o sprijină pe Codruța Kovesi din răsputeri, pentru că e șantajat cu nu știu ce dosare.

Teza bunului, cinstitului, democratului Klaus Iohannis nu rezistă o clipă la confruntarea cu logica realității: Postul și chiar libertatea Codruței Kovesi atîrnă în prezent de un fir de păr. Un fir al cărui capăt al ține Jupînul de la Cotroceni.

Trebuie să fii neghiob sau ofițer acoperit ca să crezi că șefa DNA își poate permite în aceste condiții o minimă independență față de președinte. Dimpotrivă, campania împotriva ei a făcut-o și mai dependentă de Klaus Iohannis. În numeroase rînduri, am avertizat că nimic nu poate fi mai periculos pentru lupta împotriva Statului Paralel decît Diversiunea – recunosc, abil pusă la cale – prin care Klaus Iohannis e prezentat ca un nătărău cinstit, aflat la cheremul Binomului. Întreaga ascensiune a lui Klaus Iohannis demonstrează contrariul. Omul n-are zbor, n-are proiect de țară, singurul lui scop e să stoarcă din privilegiile postului cît mai multe privilegii pentru el, dar mai ales pentru nevastă-sa (voiajul turistic din America a fost plătit din greu de noi toți din taxe și impozite, pentru că Răvășitoarei i-a venit chef de un voiaj de lux). Trecut deja de jumătatea mandatului, Klaus Iohannis n-a lăsat nimic în urmă. Evident, în afara unei note grase de cheltuieli bugetare. Lipsa orizontului larg, siesta continuă, sărăcia ideilor, a proiectelor nu exclud însă viclenia pusă în slujba păstrării privilegiilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate