Despre cum Silicon Valley promovează plictiseala, lenea, vanitatea şi singurătatea. Vă regăsiţi?
- Antonia Hendrik
- 29 octombrie 2019, 17:17
Este una dintre cele mai acute probleme la ora actuală: dependenţa de smartphone care, deşi este extrem de util, ne îndepărtează de lumea reală.
Ne lipim de smartphone-urile noastre din mai multe motive - pentru a rămâne în contact cu prietenii și familia, să facem poze și să citim știri în așteptarea autobuzului. Cu atât de multe avantaje, există costuri: telefoanele noastre ne distrag la locul de muncă și la volan, la masă și în momentele liniștite ale vieții, astfel încât chiar și plăcerile simple precum vizionarea unui apus devin o frenezie, spun Luke Fernandez și Susan J. Matt, The Washington Post.
(...) Pentru a lupta eficient împotriva ingineriei de milioane de dolari, Silicon Valley se dezvoltă pentru a ne distrage atenția, trebuie să recunoaștem că tehnologiile afectează de mult comportamentul și sentimentele oamenilor. Cu mult înainte de smartphone-uri, noile invenții ne-au modelat cultura și emoțiile și ne-au schimbat percepția despre vanitate, singurătate și plictiseală.
Astăzi, Silicon Valley exploatează aceste sentimente într-un efort de a ne ține sub control pe ecranele noastre.
Ne învaţă cum să ne construim o imagine falsă să ni le perfecționăm și să ne prezentăm celorlalți în cuvinte și imagini excelente deşi, poate nu suntem aşa nici 10%. "Ba mai mult, au crescut presiunea asupra americanilor pentru a-și sărbători public aparițiile și succesele", spun jurnaliştii de la Washington Post.
De asemenea, suntem obsedați de telefoanele noastre, deoarece mulți dintre noi considerăm singurătatea și plictiseala ca fiind patologii care pot avea consecințe negative asupra sănătății noastre. Prin urmare, aceste emoții sunt acum considerate sentimente de vindecare, mai degrabă decât de a îndura. Îngrijoraţi de teama de a fi singuri, de a ne plictisi, folosim telefoanele noastre pentru a avea întotdeauna companie și pentru a ne distra la nesfârșit. Ce iluzii...
Pentru a scăpa de telefoanele noastre sau cel puțin pentru a le folosi mai înțelept, ar trebui să fim atenți la această poveste și la modul în care Silicon Valley își exploatează moștenirea. Acceptăm invitația social media de a publica selfie-uri și de a renunța la vanitățile noastre, deoarece suntem condiționați de istorie, suntem mai preocupați de singurătate și plictiseală decât strămoșii noștri, suntem mai înclinați să apelăm la telefoanele noastre, deoarece promit să ușureze aceste afecțiuni.
Nu există întoarcere înapoi. Însă, îndepărtându-ne atenția de companiile hotărâte să ne izoleze, este important să ne amintim că vulnerabilitățile pe care Silicon Valley le exploatează sunt departe de a fi inevitabile și sunt mai degrabă rezultatul culturii și istoriei.
Modul în care cultura noastră ne conduce la experimentarea vanității, a singurătății și a plictiselii poate fi schimbată. Ne putem schimba gândirea pentru a recunoaște valoarea smereniei, singurătății și momentelor nesemnificative. Ne poate ajuta să controlăm în loc să fim controlați de telefoanele noastre.