Despre Apocalipsa 5G. Cine stă în spatele teoriilor conspiraţiei

Se duce o luptă grea între cei care susţin 5G şi cei care refuză din start, acuzând că noua tehnologie nu este sigură și că prezintă un risc prea mare pentru sănătatea umană.

În acest an, au avut loc atacuri asupra turnurilor 5G din întreaga lume. Anul trecut, guvernul belgian a oprit un test cu privire la radiaţiile 5G . Elveția monitorizează riscurile prezentate de rețeaua 5G, iar un membru al Camerei Comunelor din Marea Britanie a avertizat Parlamentul cu privire la „consecințele nedorite” ale modernizării cu 5G.

Temerile cu privire la 5G

Dacă veți săpa în spatele acestor temeri, veți descoperi câteva teorii ale conspirației cu adevărat înspăimântătoare. Unii oameni susțin că nouă generație de telefonie mobilă nu a fost niciodată testată și, prin urmare, suntem cobai pentru acest experiment tehnologic.

În general, afirmațiile cu privire la prejudiciile 5G nu sunt departe de conspirații. Veți fi fericit să știți că niciuna dintre aceste afirmații nu este adevărată. "Lungimile de undă pe care le folosește și le vor folosi 5G sunt în totalitate sigure, au fost în cercetare și testare mulţi ani", a explicat recent pentru The Guardian, Howard Jones, șeful comunicațiilor tehnologice la furnizorul de rețele mobile din Marea Britanie: Este greşit să afirmi că este o tehnologie nouă și că nu a fost testată”.

De unde spaima pentru o rețea de telefonie mobilă?

Cauza ar fi că nu se explică bine ce este acest 5G, așa că iată o scurtă privire de ansamblu asupra tehnologiei actuale: când utilizați telefonul, acesta interacționează cu un turn de telefonie din apropiere, prin intermediul undelor radio. Turnul de telefonie apoi se conectează (de asemenea, prin intermediul undelor radio) la o rețea de bază, care apoi transmite informațiile pe care le primește și le trimie înapoi. Pare foarte simplu până aici.

În prezent, dacă telefonul dvs. folosește 4G, banda de frecvență a undelor radio pe care le folosește este de la 2 - 8 GHz. Aceasta este o frecvență puțin mai mare decât 1.8 - 2.5 GHz pentru 3G (și poate fi ușor diferită, în funcție de regiunea dvs.).

Utilizarea frecvențelor mai înalte are atât avantaje, cât și dezavantaje

Cu cât frecvența unei unde radio este mai mare, cu atât unda este mai scurtă. În mod similar undelor sonore, undele scurte pierd energie mai repede pe măsură ce se deplasează, astfel încât acoperă mai puțină suprafaţă.

Zona acoperită de turnul de telefonie - cunoscută și sub numele de stație de bază - se numeşte „celulă”, iar acestea sunt plasate de obicei între 1 până la 20 de kilometri, deși pot fi mult mai mici, în funcție de câte telefoane există în zonă. La frecvențe mai slabe, un turn acoperă mai puțină suprafață, de aceea ai nevoie de mai multe turnuri. Cu toate acestea, undele mai scurte înseamnă, de asemenea, că mai multe dispozitive pot fi conectate la un turn de telefon simultan.

Până la acest moment, tehnologiile 1G, 2G, 3G și 4G operau pe frecvențe de până la 6 Ghz. Tehnologia 5G va opera la frecvențe electromagnetice mai înalte, de până la 70 Ghz. Această trecere la o lungime de undă mai înaltă față de tehnologiile predecesoare este motivul principal de îngrijorare.

5G poate oferi viteze de conectare la rețea care vor fi substanțial mai mari decât cele disponibile în prezent

Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de îngrijorați de 5G, este că noua rețea poate suporta frecvențe de până la 300 GHz, deși unele țări vor limita frecvențele în mod diferit. Aceste frecvențe mai mari se numesc „lungimi de undă milimetrice”, deoarece au între 1 și 10 milimetri lățime. Valurile mai scurte cu energia lor mai mare pot părea periculoase la valoarea nominală, dar nu există nicio bază pentru aceste preocupări.

Mai precis, pericolul radiațiilor ține foarte adesea de doză: la doze mici, radiația este tolerabilă, nu este periculoasă. La doze mari, ea devine periculoasă. Prin urmare, dacă urmăm firul logic, expunerea la doze mai mici rezultate din mai multe antene de capacitate scăzută ar putea fi mai sigură comparativ cu o expunere mai mare.

Frecvența mai mare nu înseamnă o intensitate mai mare

Este într-adevăr ca și cum ai compara albastrul cu lumina roșie - este o lungime de undă diferită", a spus Andrew Wood, cercetător la Universitatea Swinburne din Australia, pentru ScienceAlert.  "Pentru 26 GHz 5G, unda radio este absorbită în straturile exterioare ale pielii, mai degrabă decât să intre în țesutul creierului. Există terminații nervoase în piele, care ar avertiza orice expunere excesivă".

Wood, ca parte a cercetării sale, folosește modelarea avansată a computerului pentru a prezice absorbția frecvenței radio în diferite părți ale pielii. Deoarece lungimile de undă mai scurte nu pătrund ca cele lungi, înseamnă că turnurile de telefonie 5G trebuie să fie amplasate mai aproape. Acesta este şi motivul supărării: prezența undelor radio în mediul nostru.

Să nu uităm de teoriile conspiraţioniste anti-Wi-Fi

Temerile de radiații electromagnetice nu sunt noi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi atunci când s-au lansat tehnologiile vechi, printre care wi-fi. Numai că acum le-au împachetat într-o nouă formă şi sunt atfel manevrate în funcţie de interese.

„Nivelurile de expunere pentru publicul larg vor fi mult sub limitele stabilite de ICNIRP şi OMS”, spune Wood subliniind că nu există riscul de cancer la creier".

Specialiștii au remarcat că există o singură sursă pe care o putem acuza pentru fobia 5G: Rusia

„Există o teorie în sensul că rușii vor să încetinească lansarea 5G în Occident, pentru a permite tehnologiei lor să ajungă la un nivel mai mare”, spune Wood.

Rusia a fost acuzată destul de des în ultima perioadă că se folosește de conspiraționiști pentru a băga bățul printre gard ca să crească discordia în lumea occidentală. Să nu uităm că pe vremea URSS-ului  s-a inventat conspirația care susținea că virusul HIV a fost creat în laborator de americani. Operațiunea respectivă a folosit un ziar indian pentru a planta această știre care circulă şi astăzi. Iar acum, potrivit cercetătorului Andrew Wood, Rusia și-ar fi băgat coada și în mișcarea anti-5G.

Sunt şi medici care se opun 5G

O voce foarte puternică care vine să contrazică concluziile IARC și OMS este cea a medicului suedez Lennart Hardell. Acesta este unul dintre inițiatorii unei petiții prin care cere autorităților europene să adopte limite mai stricte de expunere la radiațiile electromagnetice și să amâne trecerea la 5G până când vor exista mai multe studii care să ateste siguranța. Petiția este una din principalele documente invocate de cei care critică decizia de adoptare pe scară largă a tehnologiei 5G.

Mai 2020: Aproximativ 400 de medici şi 900 de angajați din domeniul sănătății au semnat o scrisoare către guvern, solicitând moderare în ceea ce priveşte tehnologia 5G și informarea publicului despre riscurile pentru sănătate cu tehnologii wireless.  Tot în luna mai Fundația Stop5GNL  deschide un proces împotriva guvernului olandez pentru a opri extinderea 5G.  Lista completă o puteţi analiza AICI.