Abuzurile judecătorilor ne costă 33 de milioane de euro! CEDO a decis despăgubiri-record în 2020

Abuzurile judecătorilor ne costă 33 de milioane de euro! CEDO a decis despăgubiri-record în 2020 Sursa foto: Arhiva EvZ

Dacă în anul 2011 România a trebuit să acorde despăgubiri de 1,765, 401 euro, în anul 2020, statul român a trebuit să plătească suma colosală de 33,874,800. euro, conform bilanţului CEDO.

Astfel, din 34.700.924 de euro (despăgubiri pe care România le are de plătit din condamnările de anul acesta), 33.874.800 de euro reprezintă sume stabilite în 10 hotărâri pronunțate de CEDO pentru nerespectarea dreptului de proprietate în România. (anexăm calculul detaliat și link-uri către aceste hotărâri). Aceste dosare nu ar fi ajuns la CEDO dacă nu ar fi parcurs mai întâi toate căile de atac interne. Dacă judecătorii români ar fi aplicat în mod corect prevederile Convenției europene a drepturilor omului, acești proprietari nu ar mai fi fost nevoiți să apeleze la instanța europeană. Statul român nu ar mai fi plătit acum despăgubiri dacă autoritățile administrative ar fi soluționat la timp dosarele de despăgubiri, însă acestea nu au respectat nici termenele stabilite prin legea elaborată chiar de funcționarii ANRP.

Pentru că nu au primit despăgubiri pentru proprietăţile trecute abuziv în proprietatea statului, foştii proprietari s-au adresat instanţei de la Strasbourg

„Deşi în urmă cu 10 ani statul român se angajase în faţa autorităţilor europene să modifice cadrul legislativ, astfel încât să propună un mecanism eficient de despăgubire a foştilor proprietari, în prezent sunt zeci de mii de dosare nerezolvate, iar în multe cazuri măsurile compensatorii acordate sunt derizorii”, arată, vineri, într-un comunicat de presă, Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP).

ANRP ar fi trebuit să soluționeze până la 20 mai 2018 toate dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001 pe care le avea înregistrate la data apariției Legii nr. 165/2013, dar până la acea dată soluționase doar 52% dintre acestea.