Despăgubiri pentru cetățenii UE care respiră aer poluat. Au fost stabilite noi standarde pentru calitatea aerului

Poluare. Sursa foto: Ben Kerckx/ Pixabay

Directiva care stabilește noi standarde pentru calitatea aerului, dar și despăgubiri pentru cetățenii care au de suferit din această pricină, a fost adoptată. Drept urmare, cei care au afecțiuni din cauza aerului poluat pot cere despăgubiri.

Calitatea aerului ajunge în instanță

Dreptul cetățenilor europeni de a obține despăgubiri dacă suferă din pricina poluării a devenit lege în Europa. Consiliul UE a anunțat că această directivă a fost adoptată și vizează standarde actualizate de calitate a aerului în întreaga Uniune. Aceste reglementări vin pentru a susține atingerea obiectivului UE privind poluarea zero până în 2050. De asemenea prin intermediul ei se urmărește prevenirea deceselor premature cauzate de poluarea aerului.

Poluare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Acesta este și motivul pentru a fost introdusă prevederea legată de solicitarea de despăgubiri a celor care au avut de suferit din această pricină. Standardele legate de calitatea aerului trebuie atinse până în 2030, potrivit directivei. A fost ales acest an pentru a fi mai aproape de recomandările venite de la OMS legat de calitatea aerului. În document sunt vizate anumite substanțe cu precădere. Vorbim despre particule de PM10 și PM2.5, dioxidul de azot și dioxidul de sulf, toate cunoscute pentru că provoacă probleme respiratorii.

Foi de parcurs pentru calitatea aerului

În cazul în care statele UE nu reușesc să respecte standardele până în 2030, acestea trebuie să arate totuși că îndeplinesc anumite condiții pentru prelungirea termenului. În directivă se mai stabilește că se vor folosi foi de parcurs care să arate modul în care evoluează calitatea aerului. Acestea vor fi folosite mai ales în cazul în care nu sunt atinse standardele până în 2030.

Analizele Consiliului European arată că nu mai puțin de 300.000 de decese premature în Europa sunt din cauza poluării aerului. Acesta reprezintă, potrivit aceleiași surse cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în Europa. Afectați sunt și oamenii, dar și natura. Directiva urmează să intre în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.