Franța a trimis temporar două avioane de vânătoare Rafale și două nave de război ale Marinei naționale ca să sprijine Grecia în fața revendicărilor turcești cu privire la rezervele de hidrocarburi din Estul Mediteranei. Iată ce scrie Le Figaro!
"Pentagonul s-a declarat îngrijorat joi, 13 august, de desfășurarea militară franceză în Mediterana de est în sprijinul Greciei față de revendicările de gaze ale Turciei, subliniind că intervine într-un context „nu tocmai de cooperare” între Paris și Ankara.
Armata americană este “evident îngrijorată de incidentele care se produc în Mediterana de est”, a arătat un purtător de cuvânt al ministerului american al Apărării,
Jonathan Hoffman. Franța și Turcia sunt, ambele, ”aliați extrem de importanți ai NATO și am dori să vedem tensiunile scăzând”, a adăugat Jonathan Hoffman într-o conferință de presă.
“Noi am vrea ca ei să continue să coopereze și să găsească soluții care nu implică necesitatea de a avea nave de război sau avioane desfășurate într-un mediu nu tocmai de cooperare”, aconchis el.
Tensiuni în creștere
Într-un context de tensiuni în creștere între Turcia și Franța, legate în special de interesele divergente în Libia, Franța a trimis „temporar” două avioane de vânătoare Rafale și două nave de război în Mediterana de est pentru a-și marca voința de a face în așa fel încât dreptul internațional să fie respectat”, a anunțat Parisul.
Cele două Rafale vor face “escală” timp de “câteva zile” la La Sude, în Creta, a arătat ministerul francez al Armatei. Ele au fost anterior în Cipru de luni până miercuri pentru manevre.
Port-elicopterului Tonnerre, care era în drum spre Beirut unde este așteptat vineri pentru a aduce ajutoare după explozia ucigașă din 4 august, i s-a alăturat joi fregata La Fayette. Cele două nave au participat la manevre împreună cu marina greacă.
Descoperirea, în ultimii ani, a unor mari zăcăminte de gaze în Mediterana de est a stimulat pofta țărilor riverane și a sporit tensiunile dintre Turcia și Grecia, ale căror relații erau punctate regulat de crize. Situația s-a deteriorat luni după ce Ankara a trimis o navă de explorare submarină, escortată de nave de război militare, în sud-estul Marii Egee, o zonă a Mediteranei disputată și bogată în zăcăminte de gaze. Marina greacă este și ea prezentă în zonă pentru “a supraveghea” activitățile turcești, potrivit Atenei", scrie Le Figaro.
Traducere: RADOR