Deșeurile nucleare din Belgia vor fi stocate în Dessel, Doel și Tihange

deseuri radioactive / sursa foto: https://www.needpix.com/

După ce în Germania 47.000 de metri cubi de deșeuri radioactive sunt amenințate cu inundarea, Belgia își pune problema gestionării deșeurilor ei.

Belgia, probleme cu deșeurile radioactive

În Belgia deșeurile nucleare nu sunt depozitate, nici chiar temporar, în galerii dezafectate ale unor mine de sare sau de cărbuni, ca în Germania.

În Belgia, Ondraf este responsabilă de gestionarea acestor materiale radioactive.

Organizația dispune de mai multe depozite pentru stocarea temporară a deșeurilor în funcție de periculozitatea și/sau durata de viață a acestora la filiala sa Belgoprocess din Dessel, în clădiri cu pereți de beton a căror grosime variază în funcție de intensitatea radiației radioactive reziduale – de la 25 cm la 1,5 metri.

Doar soluții provizorii

De reținut că cea mai periculoasă formă de deșeuri radioactive, combustibilul uzat de la centralele nucleare, este depozitat temporar în siturile Doel și Tihange, fie în piscine (așa-numita depozitare „umedă”), fie în depozite (depozitare "uscată").

În toate cazurile, cuvântul de reținut este evident „provizoriu”. Acum trebuie să găsim o soluție „finală”.

Pentru deșeurile de clasa A – cu o durată de viață „scurtă” (maxim câteva sute de ani) și radioactivitate scăzută, Ondraf a primit autorizația de a construi un loc de depozitare „definitivă” la suprafață în Dessel, care ar trebui devină operațional în 2027.

Arhiva EVZ

Pentru deșeurile de clasa B – cu viață lungă (câteva sute de mii de ani, sau chiar un milion) dar slab sau moderat radioactive, și clasa C – care combină atât durata de viață lungă, cât și radioactivitatea ridicată – statul belgian nu a luat încă o decizie... definitivă.

Cum vrea Belgia să-și gestioneze deșeurile radioactive

Soluția Belgiei cel mai des invocată (se vorbește de un „scenariu de referință”) este „îngroparea geologică” în galerii săpate la 400 de metri adâncime într-un strat de argilă ca cele din regiunea Mol.

Un proiect care se anunță grandios și care ar trebui să se întindă pe mai bine de un secol, înainte de a închide definitiv ușa viitorului sit în... 2135, dacă totul merge bine, potrivit Le Soir.

(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)