În zilele de vară simțim nevoia unui desert răcoros. Varianta perfectă este ceva rece, care să nu necesite coacere și care să aibă fructe. O combinație de biscuiți cu ovăz, cremă de vanilie, mango și ciocolată pare să se potrivească acestor cerințe. Rețeta poate fi făcută și de o persoană care nu are foarte mare experiență în bucătărie.
Desert răcoros pentru zilele caniculare. Ingrediente
Pentru acest desert răcoros ai nevoie de opt cupe sau pahare mai înalte. Primul stat va fi cel de biscuiți, apoi crema de vanilie, cea de mango și la final stratul de ciocolată. Poate fi decorat cu frunzulițe de mentă sau diverse fructe, în funcție de preferințe. Se poate monta și într-o formă de tort cu pereți detașabili.
Ingrediente pentru crusta de biscuiți:
- 160 g de biscuiți cu ovăz;
- 40 g de unt topit.
Pentru crema de vanilie ai nevoie de:
- șase gălbenușuri;
- 150 g zahăr;
- 75 g amidon;
- două plicuri de zahăr vanilat;
- 750 ml lapte;
- 75 g unt.
În acest desert răcoros este și un start de piure de mango. Pentru acesta ai nevoie de:
- 500 g mango;
- 30 ml zeamă de lămâie;
- 20 g zahăr.
Ingrediente pentru crema de ciocolată (ganache):
- 100 g ciocolată;
- 150 ml frișcă lichidă.
Mod de preparare
Acest desert răcoros este format din patru straturi, pe care trebuie să le prepari pe rând, iar apoi asamblezi totul în pahare de sticlă sau cupe. Primul strat este cel cu biscuiți de ovăz. Mărunțește bine biscuiții cu ajutorul unui robot de bucătărie și amestecă-i cu untul topit. Pune-i într-un bol și lasă-l deoparte până pregătești cremele.
Al doilea strat este crema de vanilie. Pune un vas pe foc, adaugă gălbenușurile și zahărul și amestecă cu ajutorul unui tel. După ce s-au omogenizat, pune amidonul și amestecă din nou. Adaugă apoi zahărul vanilat și laptele și amestecă continuu până când crema începe să se îngroașe. Ia vasul de pe foc și încorporează în cremă și untul. Până pregătești celelalte două straturi, acoperă vasul cu o folie alimentară, pentru a nu face crustă.
Piureul de mango este cel de-al treilea strat din acest desert răcoros. Fructul se taie cubulețe și se blenduiește până când obții un piure. Pune un vas pe foc, adaugă piureul de mango, zeama de lămâie și zahărul, apoi amestecă ingredientele. Lasă-l să fiarbă pentru aproximativ șase minute.
Desert răcoros pentru vară cu mango. Asamblare și decor
Stratul al patrulea este cel din ciocolată. Pentru acesta ai nevoie de un vas la bain marie. În acest vas pune ciocolata tăiată cubulețe și frișca lichidă și amestecă totul până se omogenizează. Pune-l deoparte și lasă-l să se răcorească.
Ultimul pas pentru a finaliza acest desert răcoros este asamblarea. Începe cu stratul de biscuiți și unt, pe care trebuie să îl presezi bine pe fundul paharului. Adaugă apoi un strat mai generos de cremă de vanilie, peste care se pune piureul de mango. Ultimul strat este crema de ciocolată. Poate fi asamblat și într-o formă de tort.
Desertul se lasă la frigider pentru cel puțin o oră, apoi se decorează. Pentru ornare puteți folosi frunze de mentă și mango sau diverse fructe, în funcție de preferințele fiecăruia, potrivit Bucătăria Lidl.