Desenul la şcoală, disciplina care luptă cu kitsch-ul

Desenul la şcoală, disciplina care luptă cu kitsch-ul

Într-o oră pe săptămână, elevii învaţă să iubească arta şi să-şi dezvolte simţul pentru frumos. Mâine, de Ziua Copilului, vă oferim o carte esenţială care îi iniţiază pe micuţi în tainele desenului.

Chiar dacă majoritatea elevilor se concentrează pe orele de matematică, limba română şi alte discipline de examen, la fel de importante sunt şi orele de educaţie artistică, desenul şi muzica. Într-o oră pe săptămână, de la clasa I până la a VIII-lea elevii nu învaţă doar cum să deseneze peisaje, ci şi să aprecieze pictura sau arhitectura de calitate, află noţiuni despre istoria artei şi cu alte cuvinte, vor şti apoi să diferenţieze arta adevărată de cea kitsch.

"Educaţia plastică este foarte importantă pentru că toate manualele şi materialele auxiliare conţin şi noţiuni de artă şi civilizaţie. Are o importanţă deosebită în curriculum pentru că educaţia plastică înseamnă gustul pentru echilibru, gustul pentru frumos, culoare şi armonie", este de părere Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Un prim pas în dezvoltarea simţului estetic

Ne puteți urmări și pe Google News

Orele de desen nu înseamnă doar faptul că elevii mâzgălesc câteva coli de hârtie. Educaţia plastică nu mai este de ceva vreme ora în care copiii primesc o temă şi apoi trebuie să creeze şi atât.

"Educaţia plastică îi învaţă pe elevi cum să amenajeze un spaţiu interior, cum să ia atitudine în faţa kitsch-ului. Tot la desen află lucruri despre arhitectura catedralelor, stiluri arhitectonice, este vorba de altfel despre dezvoltarea simţului estetic, cu tot ce înseamnă asta", completează Marian Banu.

Totodată, profesorul are misiunea şi de a identifica pasiunea copiilor şi talentul acestora. De exemplu, elevii de clasa a VIII-a au mai multe ore în care învaţă cum să organizeze un spaţiu decorativ pe linia unei reţele, să realizeze compoziţii decorative în contrastul închis-deschis, să facă o schiţă pentru faţada unei construcţii în care se regăsesc arcul de boltă şi rozeta în vitralii.

Cum să priveşti un tablou

Tot elevii mai mari sunt învăţaţi cum să privească un tablou, astfel încât atunci când ajung la un muzeu de artă să poată aprecia valoarea colecţiilor. În planificarea orelor, profesorii de desen trebuie să-i înveţe pe şcolari să ştie să-şi exprime părerea despre o operă de artă, să recunoască elemente de limbaj şi de expresie plastică pe imagini şi să poată discuta plecând de la o imagine, utilizând vocabularul specific artelor.

Totodată, elevii de clasa a VI-a învaţă printre altele să recunoască reprezentanţi ai Re naşterii din Italia, Germania, Franţa şi Ţările de Jos, îmbo găţindu-şi astfel cultura generală. Dacă elevilor din clase mai mari li se dezvoltă prin desen gândirea artistică, pentru cei mai mici există anumite tehnici prin joc în care învaţă de pildă, să compună un spaţiu decorativ având ca teme "mozaic", "barca", "iepuraş", "pentru că educaţia plastică umanizează".

PREMII SPECIALE

Surprize de 1 Iunie de la "Evenimentul zilei"

Mâine, de Ziua Copilului, "Evenimentul zilei" va fi vândut împreună cu o carte specială, "Să desenăm frumos lumea din jur". Cartea, oferită în parteneriat cu Editura Curtea Veche Publishing, la un preţ special, iniţiază copiii în tehnicile de bază ale desenului, picturii şi ale colajului.

În acelaşi timp, mâine este termenul limită până la care vă puteţi înscrie micuţii la un concurs special al EVZ, ai căror câştigători vor fi premiaţi. Povesteşte-ne o ispravă a copilului tău sau trimite-ne un desen al lui, însoţit de o explicaţie scurtă a acestuia. Nu există restricţii privind temele abordate: aşteptăm desene inocente, haioase, creative, fără pretenţii de opere de artă, şi întâmplări inedite din viaţa copilului.

Cele mai haioase 5 poveşti şi cele mai reuşite 5 desene vor fi premiate. Câştigătorii vor primi gratuit un exemplar din cartea "Desenează frumos lumea din jur", dar şi alte cărţi. Trimite desenul sau povestea la adresa ziuacopilului@evz.ro. până la 1 iunie inclusiv. Câştigătorii vor fi anunţaţi atât pe site-ul evz.ro, cât şi în ziarul de joi, 2 iunie.