Descoperiri majore în tratamentul alergiilor la ambrozie făcută de timișoreni

Descoperiri majore în tratamentul alergiilor la ambrozie făcută de timișoreni

Specialiștii timișoreni sunt pe cale să pună la punct vaccinuri care vor ușura viața a milioane de oameni. La singurul centru din România și Europa de Est pentru cercetarea fundamentală și aplicativă în domeniul terapiilor genice se lucrează la realizarea unor tratamente eficiente împotriva alergiilor provocate de polenul de ambrozie. După lungi studii în domeniul impactului factorilor de mediu asupra sănătății copiilor, cerectătorii OncoGen au descoperit pacienți în vârstă de 2 ani alergici la ambrozie, ceea ce denotă faptul că această patologie se transmite de la mama la făt, intrauterin, lucru care trage un semnal de alarmă asupra priculozității acestei patologii.

Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) din Timișoara derulează o un proiect în valoare de 2 milioane de euro  care caută soluții pentru persoanele alergice la ambrozie. Este cunoscut că polenul de ambrozie are 11 fragmente alergene, iar specialiștii timișoreni au anunțat, vineri. Că au reușit clonarea a două astfel de fragmente de ADN, folosind bacterii E-coli. Pe baza acestora, într-o etapă ulterioară, vor fi dezvoltate vaccinurile necesare pentru a stopa apariția alergiilor.

În paralel cu acest demers, sub coordonarea prof. Carmen Panaitescu, specialiștii de la OncoGen au informat că s-a descoperit o noutate în materie de alergii produse de polenul de ambrozie, și anume că boala să fier transmisă intrauterin de la mamă la făt. ”În general pacienții cu alergii la ambrozie ajungeau la medic după patru – cinci sezoane (ani) de expunere la polenul acestei plante. Bunăoară, până acum  nu aveam în tratament copii mai mici de 4 -5 ani. În ultima perioadă a crescut foarte mult numărul copiilor de 2 – 3 ani care prezintă forme severe de alergie la polenul acestei plante, ceea ce poate însemna că sensibilizarea lor s-a realizat în perioada intrauterină”, a declarat pentru EVZ prof. Dr.Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) din Timișoara.

Ne puteți urmări și pe Google News